Литва введе санкції проти Лукашенка і його посіпак: коли вони набудуть чинності
Литва введе санкції проти Лукашенка і його посіпак: коли вони набудуть чинності

Литва введе санкції проти Лукашенка і його посіпак: коли вони набудуть чинності

Міністерство закордонних справ Литви склало перелік із 32 білоруських високопосадовців, яким заборонить в’їзд на свою територію. Серед них є поки ще президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічус підтвердив це в коментарі інформаційному агентству BNS

Національні санкції Литви проти Лукашенка і компанії

За словами дипломата, цей крок Литва робить на підтримку рішення ЄС щодо введення персональних санкцій проти білоруських посадовців.

Ми запустили процес і використали національний санкційний механізм проти тих, хто вчиняв насильство, вдавався до надмірної сили, проти тих, хто сфальсифікував вибори,
– сказав Лінкявічус.

Він відмовився називати конкретні імена людей у санкційному переліку, лише підтвердивши, що серед них є Олександр Лукашенко. Глава литовського МЗС також додав, що санкції передбачають лише заборону на в’їзд особам зі списку до Литви.

Санкції поки не набрали чинності: їх ще має затвердити міністерство внутрішніх справ, куди МЗС передало перелік санкційних осіб.

Як Євросоюз відреагував на протести в Білорусі

  • Держави Євросоюзу не визнали результатів виборів президента Білорусі. Вони рекомендують Олександру Лукашенку розпочати переговори з опозицією.
  • Також вони застерегли інші країни, зокрема Росію, від втручань у ситуацію в Білорусі.
  • Крім того, ЄС обіцяє підтримати білорусів фінансово та накласти санкції на відповідальних за фальсифікації й насильство. Європейська комісія виділить 53 мільйонів євро для підтримки білорусів.

Що відомо про військові навчання Білорусі біля кордону Литви

  • Із 17 по 20 серпня Білорусь проведе низку військових навчань поблизу міста Островець біля кордону з Литвою.
  • Кілька батальйонів зенітних ракетних полків висунуться у призначені райони, щоб заступити на бойове чергування з протиповітряної оборони.
  • Повітряно-десантна бригада висунеться на полігон "Гожський", де посилить нагляд за державним кордоном. На деяких полігонах пройдуть тренування з бойової стрільби.


Як відреагували у світі на вибори в Білорусі / Інфографіка 24 каналу

Теги за темою
Білорусь Новини політики Литва Протести в Білорусі Емал Набі
Джерело матеріала
loader
loader