Опозиція Білорусі заявила, що не заважатиме Лукашенку брати участь у нових виборах
Опозиція Білорусі заявила, що не заважатиме Лукашенку брати участь у нових виборах

Опозиція Білорусі заявила, що не заважатиме Лукашенку брати участь у нових виборах

Координаційна рада опозиції Білорусі заявила, що в Олександра Лукашенка є право знову висуватися на виборах.

Про це повідомила президії ради Марія Колеснікова, передає Интерфакс.

"Ми бачимо, що, навіть володіючи адміністративним ресурсом, навіть з грубими фальсифікаціями він програв. Ми виходимо з того, що кожен громадянин Білорусі повинен мати право на участь у виборах, ніяких перешкод тут бути не може. Але ми не віримо, що Лукашенко на це піде", - сказала вона.

Колеснікова додала, що опозиція буде домагатися проведення в найкоротші терміни нових президентських виборів і повної зміни складу Центрвиборчкому країни.

Раніше опозиція Білорусі створила координаційну раду. Вона вже ухвалили резолюцію з вимогами:

  • Припинення політичного переслідування громадян Білорусі з боку влади, порушення кримінальних справ, притягнення винних до відповідальності.
  • Звільнення всіх політичних в'язнів, скасування неправомірних судових постанов, виплата компенсацій усім потерпілим;
  • Визнання виборів 9 серпня 2020 року недійсними.
  • Проведення нових виборів за міжнародними стандартами з новим складом всіх комісій з виборів, включаючи Центральну комісію. 

Одразу після створення ради Лукашенко назвав це спробою захоплення влади

"Вони нам підкидають іншу сторону. І вимагають ні багато ні мало - передати їм владу. "Значить, ми це розцінюємо однозначно: це спроба захоплення влади з усіма наслідками, що випливають", - заявив він. Водночас Лукашенко пригрозив відповіддю: "Тому я хочу попередити тих, хто увійшов до цього штабу, що ми будемо вживати адекватних заходів. Але виключно за Конституцією і законом. У нас достатньо цих заходів, щоб остудити деякі гарячі голови".

Згодом Генпрокуратура країни порушила кримінальну справу через створення Координаційної ради. "Створення та діяльність Координаційної ради спрямовані на захоплення державної влади, а також на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь. За цим фактом порушено кримінальну справу за статтею 361 Кримінального кодексу", - заявив генпрокурор Олександр Конюк.

Джерело матеріала
loader
loader