В Офісі Президента пояснили позицію щодо Білорусі: який зв’язок з війною на Донбасі
В Офісі Президента пояснили позицію щодо Білорусі: який зв’язок з війною на Донбасі

В Офісі Президента пояснили позицію щодо Білорусі: який зв’язок з війною на Донбасі

На Банковій бачать прямий зв'язок між позицією України щодо ситуації в Білорусі та діями Росії на Донбасі. У Офісі Президента вважають, що різка реакція може призвести до ескалації на фронті та зриву перемир’я.

Україна перебуває в більш вразливій позиції, ніж Євросоюз, заявляють в Офісі Президента, пише "РБК-Україна".

У нас з однієї сторони – Донбас, з іншої – Крим, з третьої – Молдова з Придністров'ям, а на півночі – понад тисяча кілометрів кордону з Білоруссю,
– заявляють в ОП.

Та додають, що в усіх цих випадків справа з одним геополітичним гравцем – Росією. Держава позиціонує себе як фактичного "менеджера" ситуації в Білорусі.

"Тому ми можемо дозволити собі менше, ніж ЄС", – підсумовують в ОП.

До слова, раніше Зеленський провів закриту нараду з силовиками щодо Білорусі.

Основні тези з наради

  • Проаналізували внутрішньополітичну ситуацію в Білорусі, а також зовнішні чинники, які можуть вплинути на розвиток післявиборчих подій.
  • Провели оцінку всіх можливих сценаріїв подальшого розвитку внутрішньополітичного загострення в Білорусі, зокрема,  різних типіви ескалації "з огляду на так звані гібридні типи світових конфліктів".
  • Проаналізували ризики безпосередньо для України, які виникають у зв'язку з тим чи іншим розвитком ситуації.

Протести в Білорусі:що треба знати

  • Згідно з офіційними результатами виборів, чинний президент Олександр Лукашенко здобув 80,01% голосів, а його головна опонентка Світлана Тихановська – 10,12%.
  • Білоруси вважають такі результати сфальсифікованими, тому з 9 серпня протестують, а з 17 країну охопив загальнонаціональний страйк.
  • Перші дні протестів супроводжувалися застосуванням сили з боку спецпризначенців і правоохоронців. Крім того, силовики стріляли гумовими кулями, розпилювали сльозогінний газ і били ледь не до смерті всіх, хто траплявся їм під руку.
  • Відомо про щонайменше 5 загиблих (четверо офіційно) і майже 1,5 тисячі потерпілих. Крім того, приблизно 6 тисяч людей затримали. Згодом більшість із них відпустили – зокрема, 13 серпня майже 1 тисячу людей.
  • Водночас жодних намірів йти на переговори із протестувальниками та сприяти дипломатичному вирішенню конфлікту Лукашенко не виявляє.
  • А у штабі Тихановської оголосили про створення Координаційної ради для забезпечення трансферу влади. Опозиція хоче перевиборів.
Теги за темою
Росія Новини України Білорусь Євросоюз Новини політики Війна на Донбасі Офіс Президента Наталія Пристанська
Джерело матеріала
loader
loader