Українці зможуть потрапити до Білорусі лише із закордонним паспортом: правила в'їзду від 1 вересня
Українці зможуть потрапити до Білорусі лише із закордонним паспортом: правила в'їзду від 1 вересня

Українці зможуть потрапити до Білорусі лише із закордонним паспортом: правила в'їзду від 1 вересня

Від першого вересня для того, щоб в'їхати до Білорусі, громадянам України потрібно мати не внутрішні, а вже закордонні паспорти. Це дозволить пришвидшити процес проходження пунктів пропуску на кордоні і запобігти використанню підробних паспортівгромадянина України. 

Про новий порядок і правила в'їзду повідомляє Державна прикордонна служба. 

Громадяни України, які проживають на території Республіки Білорусь можуть оформити закордонні паспорти у Посольстві України в Мінську або Консульстві України в Бресті. 

Однак, громадян України, які після першого вересня перебуватимуть на території Білорусі без закордонних паспортів, під час повернення в Україну прикордонники безперешкодно пропускатимуть і за внутрішніми паспортами.

Зауважимо, що в'їжджати до Білорусі за внутрішніми паспортами та свідоцтвами про народження (для осіб віком до 18 років) можуть українці, які мешкають у прикордонних районах України. Це можливо відповідно до угоди між Кабміном і білоруським урядом про порядок перетинання українсько-білоруського державного кордону громадянами, які проживають у прикордонних районах, від 12.12.1998.

Нововведення дозволить запобігати випадкам використання підробок паспорта громадянина України (у формі книжечки) з огляду на незначний ступінь захисту документа. За сім місяців 2020 року прикордонники виявили понад 300 підроблених паспортних документів, більше двох десятків чужих та понад 1300 недійсних.

Нагадаємо, уряд ухвалив постанову "Про часткове зупинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про безвізові поїздки громадян" ще 13 травня. Відтермінування до 1 вересня запровадили, що подорожувальники змогли завчасно оформити закордонні паспорти на території України.

Джерело матеріала
loader
loader