Це був шок: головний рабин України про заборону в'їзду іноземцям
Це був шок: головний рабин України про заборону в'їзду іноземцям

Це був шок: головний рабин України про заборону в'їзду іноземцям

Рішення Кабміну про заборону в'їзду іноземцям було для головного рабина України повною несподіванкою. Принаймні такий варіант навіть не розглядали на зустрічі із президентом, яка відбулася напередодні.

Заборона на в'їзд іноземцям, яку уряд запровадив 28 серпня, стала повною несподіванкою для іудеїв. Про це головний рабин України Моше Реувен Асман розповів у коментарі hromadske.

За словами Моше Реувена Асмана, президент лише попросив представників іудейських релігійних громад звернутися до вірян із закликом уникати масового скупчення людей на Рош га-Шана цього року.

Коли Кабмін ухвалив таке рішення, це був шок для нас, бо з президентом на зустрічі не йшлося про заборону в’їзду,
– сказав Моше Реувен Асман.

Він додав, що якщо так вирішила держава, то хасиди будуть виконувати. "Позиція нашої святої Тори – бережіть, отче, наші душі, тобто здоров'я. Турбота про здоров'я і життя людей – вище усього і скасовує багато заповідей", – відповів рабин.

Він переконаний, що в цій ситуації можна було уникнути заборони і знайти компроміс. Наприклад, дозволити в’їзд невеликій кількості людей, яких зобов’язати здати тести на COVID-19 до вильоту і після прибуття. А з аеропорту організовано доставити людей до місця паломництва й там максимально обмежити контакт з місцевими.

Хасиди в Умані: головне

  • Щороку на свято тисячі хасидів прибувають в Умань на могилу раббі Нахман із Брацлава, який був засновником брацлавського (бресловського) хасидизму. Євреї вірять, що якщо зустріти Рош га-Шану біля могили раббі, новий рік буде щасливим і успішним.
  • Цього року традиційне святкування Рош ха-Шана відбудеться в умовах карантину. Святкування припадають на 18-20 вересня.
  • Уряди України та Ізраїлю звернулися до паломників із проханням відмовитися від традиційного візиту в Умань.
  • Однак хасиди заявили, що все-таки приїдуть і пообіцяли інвестувати в Умань 100 мільйонів доларів.
  • 26 серпня уряд України прийняв рішення про заборону в’їзду іноземців терміном на місяць.
  • В ЗМІ повідомляють, що в аеропортах Києва, Одеси, Запоріжжя перебуваютьсотні громадян Ізраїлю, яких не пускають на територію України.
Теги за темою
Володимир Зеленський Новини України Новини політики Офіс Президента Релігія Вероніка Климська
Джерело матеріала
loader
loader