У Мінську розкритикували Київ за рішення "поставити на паузу" двосторонні відносини
У Мінську розкритикували Київ за рішення "поставити на паузу" двосторонні відносини

У Мінську розкритикували Київ за рішення "поставити на паузу" двосторонні відносини

Рішення України "поставити на паузу" діалог з Білорусією, де після виборів президента суттєво загострилася ситуація, може завдати шкоди відносинам між країнами. У Мінську покладають відповідальною за можливі наслідки цього кроку на українську сторону.

Про це заявив речник білоруського МЗС Анатолій Глаз.

"Білорусь не ставила діалог з Україною на так звану "паузу" - це ж не просто натискання кнопки на програвачі. Це конкретний збиток для тісних багатогранних відносин двох сусідніх держав. Відповідальність за можливі наслідки цього кроку лежить повністю на українській стороні, а також, як ми бачимо, на її більш старших зовнішньополітичних партнерах" - сказано у повідомленні.

У МЗС Білорусі кажуть, що заклики до проведення нових президентських виборів вони розцінюють саме як спробу втручання у внутрішні справи. Водночас, Мінськ готовий до продовження співпраці з Києвом на всіх рівнях. 

"Це боляче констатувати з урахуванням того, що Білорусь ніколи, навіть в дуже непрості роки для наших українських друзів, не ставила під сумнів суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України", - додали у МЗС.

Раніше МЗС України заявляло, що поділяє позицію Європейського Союзу щодо виборів в Білорусі, а офіційні результати виборів не викликають довіри в білоруському суспільстві. 

Згодом міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Київ призупиняє всі офіційні контакти до стабілізації ситуації в Білорусі.

Нагадаємо:

  • 9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента, і після оприлюднення даних перших екзит-полів, де перемога була за Лукашенком, білоруси вийшли на акції протесту в багатьох містах країни.
  • Вже під час перших зіткнень з ОМОНом правоохоронці використали світлошумові гранати, гумові кулі і водомети, а Інтернет не працював на території країни всю ніч.
  • Відомо про щонайменше трьох загиблих внаслідок протестів. 
  • На п'ятий день протестів міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв перепросив за знущання силовиків над мітингувальниками.
  • Тим часом держави Європейського союзу погодилися не вважати чинними результати президентських виборів у Білорусі, оголошені ЦВК.
  • 16 серпня на марш "За свободу" у Мінську вийшли понад 200 тисяч мітингувальників. Паралельно у білоруській столиці зібрали прихильників Олександра Лукашенка.
  • 23 серпня у Білорусі десятки тисяч людей по всій країні приєдналися до протестних маршів. На найбільший мітинг зібралися понад 200 тисяч людей у Мінську. 

Відео Україна заморозила усі контакти із Білоруссю - Кулеба

Україна заморозила усі контакти із Білоруссю - про це в ефірі ток-шоу "Право на владу" заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. За словами дипломата, такий крок - офіційна відповідь на політику, яку нині проводять сусіди. А відновлення відносин між Мінськом та Києвом можливе, лише якщо вони не нестимуть репутаційних, політичних чи моральних втрат. У самій Білорусі напередодні силовики вчергове вдалися до силового розгону протестів та масових затримань. Лише в столиці до відділків міліції потрапили близько 2 сотень людей .  

Україна заморозила усі контакти із Білоруссю - Кулеба
Джерело матеріала
loader
loader