МЗС нагадало світу про жертв насильницьких зникнень в Криму та на Донбасі
МЗС нагадало світу про жертв насильницьких зникнень в Криму та на Донбасі

МЗС нагадало світу про жертв насильницьких зникнень в Криму та на Донбасі

КИЇВ. 30 серпня. УНН. Міністерство закордонних справ України закликало світову спільноту не залишати поза увагою долю осіб, зниклих, викрадених чи безвісти зниклих на тимчасово окупованих Росією територіях України в Криму та на Донбасі. Відповідна заява до Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень оприлюднена на сайті МЗС, передає УНН.

"Прокуратурою Автономної Республіки Крим та м. Севастополь здійснюється процесуальне керівництво у 115 кримінальних провадженнях за 117 фактами насильницького зникнення, позбавлення волі та викрадення людей", - повідомили в Міністерстві.

Зазначається, що у переважній більшості випадків були виявлені факти, що свідчать про причетність до зникнень російської окупаційної влади. Зафіксовано випадки залякувань родичів зниклих, свідків, а також відсутність ефективного розслідування.

Крім того, серед жертв насильницьких зникнень в окупованому Криму більшість становлять кримські татари.

"Світова спільнота має тримати такі порушення з боку Росії як держави-окупанта у фокусі своєї постійної уваги та посилювати тиск на РФ у всіх випадках насильницьких зникнень. У цьому зв’язку важливим є посилення міжнародного тиску на Російську Федерацію з метою виконання нею зобов’язань як держави-окупанта відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, насамперед що стосується гарантування права на життя, свободу та особисту недоторканність", - наголосили у Міністерстві.

Нагадаємо, за даними УВКПЛ ООН у справах, пов’язаних з конфліктом, російська окупаційна адміністрація в Криму використовувала систему правосуддя, що часто не забезпечувала право на справедливий судовий розгляд та гарантії належної правової процедури.

Теги за темою
Україна Донбас Крим МЗС України
Джерело матеріала
loader
loader