Верховна Рада ухвалила закон про щорічну індексацію розміру аліментів
Верховна Рада ухвалила закон про щорічну індексацію розміру аліментів

Верховна Рада ухвалила закон про щорічну індексацію розміру аліментів

В Україні щорічно проводитимуть індексацію аліментів / фото agenciadenoticias.es
В Україні щорічно проводитимуть індексацію аліментів / фото agenciadenoticias.es

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до статті 71 Закону України “Про виконавче провадження” щодо обов’язку виконавця проводити індексацію розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі" (№ 3112).

Як повідомляє кореспондент УНІАН, за даний закон проголосував 321 народний депутат.

Законом передбачено, що індексація розміру аліментів, визначеного у твердій грошовій сумі, проводиться, якщо інше на передбачено у виконавчому документі чи у договорі між батьками про сплату аліментів на дитину, виконавцем у встановленому Кабінетом міністрів порядку.

Індексація аліментів проводиться щороку, починаючи з другого року після визначення розміру аліментів.

У відповідному чинному положенні закону йдеться лише про те, що виконавець зобов’язаний обчислювати розмір заборгованості зі сплати аліментів щомісяця.

Також зазначається, що у разі самостійного надіслання стягувачем виконавчого документа безпосередньо підприємству, установі, організації, фізичній особі - підприємцю чи фізичній особі, індексація розміру аліментів, визначеного у твердій грошовій сумі, проводиться, якщо інше не передбачено у виконавчому документі чи у договорі між батьками про сплату аліментів на дитину.

Відповідно до закону, виконавець зобов’язаний обчислювати розмір заборгованості зі сплати аліментів щомісяця, а також проводити індексацію розміру аліментів.

В законодавстві термін "тверда грошова сума" є умовним та позначає відповідну суму аліментів на утримання дитини, що чітко визначена за домовленістю між платником та одержувачем аліментів або за рішенням суду.

Розмір аліментів в Україні

  • В Україні з 1 січня 2020 року у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму збільшено розмір аліментів.
  • Мінімальний гарантований розмір аліментів для дітей віком до 6 років становить 889,5 грн; для дітей віком від 6 до 18 років - 1109 грн.
  • Виконавча служба у 2019 році стягнула з боржників 6,7 млрд грн аліментів.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Надя Пришляк

Джерело матеріала
loader
loader