Стрибали в озеро, щоб втекти: п'ята неділя протестів у Білорусі завершилася жорстким розгоном
Стрибали в озеро, щоб втекти: п'ята неділя протестів у Білорусі завершилася жорстким розгоном

Стрибали в озеро, щоб втекти: п'ята неділя протестів у Білорусі завершилася жорстким розгоном

Впродовж неділі, 6 вересня, по всій Білорусі відбулися мирні акції протесту проти режиму Олександра Лукашенка, які тривають вже чотири тижні поспіль. 

Про це повідомляє TUT.by.

Демонстранти зібралися у Мінську, Гродно, Вітебську, Бресті, Могильові, Барановичах, Бобруйську, Новополоцьку, Кобрині, Жодіно, Орші та низці інших міст. 

Найбільш масова акція відбулася у білоруській столиці, де у недільному "Марші єдності" взяли участь близько ста тисяч осіб. Зазначається, що мітингувальники "стікалися до центру з різних районів міста, намагаючись потрапити на площу Незалежності", оточеної силовиками. 

Проспектом Переможців демонстранти дійшли до оточення біля Палацу Незалежності. У виданні додають, що цієї неділі учасники протестів "змагалися у креативі". Так, у натовпі помітили гусака, молодиків у байках із написом "комон", інших "силовиків", які пригощали мітингувальників дерунами, а ще - хлопців із голими торсами у банних шапках, які скандували "Саша, ти запарив!".

Наприкінці протестів, на зміну музиці та сміху прийшов жорсткий розгін. Силовики переслідували та затримували мітингувальників по всьому центру міста. На проспекті Переможців правоохоронці, зокрема начальник ГУБОЗ Микола Карпенків, розбили двері кафе, у якому ховалися демонстранти.

Також камери зафіксували момент, коли невідомі у штатському почали бити лежачого на траві хлопця. Побачивши це, незнайома дівчина закрила його собою.

Намагаючись втекти від затримань дехто кинувся у Комсомольське озеро. Згодом рятувальників, які на катері перевезли мітингувальників до іншого берега, доставили до міліції. 

Протестувальників жорстко затримували в Бресті та Гродні, де силовики застосували сльозогінний газ.

За даними Міністерства внутрішніх справ Білорусі, під протестів у неділю в країні затримали кілька сотень демонстрантів, точну кількість у відомстві пообіцяли назвати у понеділок. За даними правозахисників, силовики заарештували не менше 174 учасників мирних протестів.

Водночас голова МВС Білорусі Юрій Караєв заявив, що "більш гуманної, витриманої і холоднокровною міліції немає ніде в світі". 

Як повідомлялося, 9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента, і після оприлюднення даних перших екзит-полів, де перемога була за Лукашенком, білоруси вийшли на акції протесту в багатьох містах країни.

Вже під час перших зіткнень з ОМОНом правоохоронці використали світлошумові гранати, гумові кулі і водомети, а Інтернет не працював на території країни всю ніч.

Відео У Білорусі почалася хвиля нових масових арештів

Нові масові арешти в Білорусі. Студентів, які вийшли висловити солідарність із затриманими напередодні однокурсниками, хапали та тягли в автозаки міліція та люди в цивільному. Скільки саме людей наразі за ґратами - ніхто порахувати не в змозі. Але протести в Мінську не припиняються.    

У Білорусі почалася хвиля нових масових арештів
Джерело матеріала
loader
loader