Головний санлікар Молдови публічно назвав жертв коронавірусу "тягарем"
Головний санлікар Молдови публічно назвав жертв коронавірусу "тягарем"

Головний санлікар Молдови публічно назвав жертв коронавірусу "тягарем"

Колишній головний епідеміолог Молдови, очільник Національного агентства публічного здоров'я Ніколає Фуртуне в ефірі одного з національних телеканалів заявив, що пандемія коронавірусу забрала життя тих, "хто був тягарем для себе і оточуючих". Згодом він перепросив, пояснивши, що його слова неправильно зрозуміли, але було пізно, оскільки керівництво країни заявило, що Фуртуне має піти у відставку, що зрештою він і зробив.

Про це повідомляють ЗМІ Молдови. 

Так, Фортуне в одній із програм сказав, що більшість летальних випадків, внаслідок коронавірусу, стосуються людей, які страждали хоча б одним супутнім захворюванням - раком, цукровим діабетом. І вони буцімто "і так були тягарем".

"Не хочу, щоб мене засуджували або здатися цинічним, але в усьому світі COVID-19 забрав життя тих, хто і так був тягарем для себе і оточуючих. Це були люди, які боролися на останніх стадіях раку, на пізніх стадіях діабету, серцево-судинними патологіями. Це сталося в Італії, у Франції, і, на жаль, в Молдові... Супутні захворювання і інфекція COVID є антагоністами. Переважає серцево-судинна патологія, уразливі люди з цукровим діабетом, скільки ми говоримо, що ожиріння є фактором ризику інфекційних захворювань. У разі COVID вирішальну роль зіграло ожиріння. Третина померлих в тій чи іншій мірі страждали ожирінням", - висловився він в ефірі телеканалу TVR Moldova.

Така заява викликали безліч реакцій і критики з боку політиків та президента Молдови, які заявили, що Фортуне має піти у відставку. Так, ексміністерка охорони здоров'я Алла Немеренко сказала, що шкодує про своє рішення тимчасово призначити Фуртуне на цю посаду. Вона зазначила, що їй "соромно за те, що сказав лікар" і такі слова "виходять за всі рамки". 

Водночас, наступного дня Фуртуне перепросив за свої слова і пояснив, що використав слово "тягар" в іншому значенні, начебто як медичний, а не соціальний термін. Він уточнив, що теж жива людина і серед його близьких і колег також є люди, життя яких забрав коронавірус, і він також переймається за тих, хто заразився.

"Я хочу пояснити і принести свої вибачення за сказане. Що стосується вираження "тягар", я мав на увазі медичний, а не соціальний зміст цього слова. Поняття "тягар" коронавірусу використовують не вперше, і я його теж раніше використовував. Мої слова неправильно зрозуміли. Хочу перпросити у тих, кого вони зачепили. З медичної точки зору це справедливо. З точки зору співчуття це зовсім інше. Ще раз прошу вибачення, я не хотів нікого образити", - сказав він.

Незабаром після цього президент Молдови Ігор Додон заявив, що публічних вибачень недостатньо і Ніколає Фуртуне "більше не володіє моральними якостями, щоб обіймати цю посаду, і повинен піти у відставку". Глава держави заявив, що він передав свою позицію й уряду і чекає на "рішення, відповідного очікуванням громадської думки". Своєю чергою, після цього на зустрічі з прем'єр-міністром країни Ніколає Фуртуне заявив про своє рішення залишити посаду. 

 

Джерело матеріала
loader
loader