Сербія відмовилась брати участь у військових навчаннях в Білорусі через "тиск ЄС"
Сербія відмовилась брати участь у військових навчаннях в Білорусі через "тиск ЄС"

Сербія відмовилась брати участь у військових навчаннях в Білорусі через "тиск ЄС"

Сербія відмовилася від участі у військових навчаннях "Слов'янське братерство - 2020", які мали відбутись у вересні на полігоні "Брестський".

Про це в середу, 9 вересня, повідомив міністр оборони Сербії Александар Вулін.

За його словами, Белград потрапив під "сильний і незаслужений" тиск з боку Брюсселя - керівництво Євросоюзу наполегливо рекомендувало відмовитися від участі в спільних з Росією і Білоруссю маневрах.

"Нас просили, поклавши в основу наше європейське майбутнє ..., відмовитися від запланованих військових навчань з Білоруссю", - сказав Вулін.

В результаті нейтральна держава Сербія заморожує всі військові навчання з будь-якими країнами на шість місяців.

Сербія і Білорусь зберігають двосторонні відносини, президент Білорусі Олександр Лукашенко відвідав Белград з візитом в грудні 2019 року. Водночас Белград прагне стати членом ЄС і підтримав європейську критику щодо серпневих президентських виборів у Білорусі, не визнаючи їх ні чесними, ні вільними.

Прибуття сербських військових в Білорусь планувалося на 10-15 вересня. Військові навчання "Слов'янське братерство" проводяться щорічно, в 2019 році вони проходили в Сербії. 

Також 6 вересня стало відомо, що від участі у військових навчаннях "Кавказ - 2020", що плануються у вересні на півдні Росії, відмовився Азербайджан. Ще раніше це зробила Індія, тож тепер в них візьмуть участь військові тільки чотирьох країн: Білорусі, М'янми, Ірану і Пакистану.

Відео Нові затримання: у Білорусі не вщухають протести

Акції на підтримку опозиції та нові затримання - у Білорусі не вщухають протести. Надвечір на вулицях міст знову зібралися протестувальники, люди вийшли підтримати заарештованих напередодні лідерів Координаційної ради. У кількох місцях силовики провели затримання, точна кількість тих, хто потрапив до автозаків, наразі невідома. Білоруська прокуратура напередодні заарештувала двох членів президіуму Координаційної Ради - Максима Знака та Марію Колесникову у справі про захоплення влади. На волі нині лишається єдина членкиня президіуму - нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич: аби її не заарештували, у її квартирі вдень і вночі вирішили чергувати європейські дипломати. Тоді, як адвокатка опозиціонерки Марії Колесникової, яку намагалися примусово видворити з країни, доки вона не порвала свій паспорт, розповіла - її підзахисній погрожують слідчі.  

Нові затримання: у Білорусі не вщухають протести
Джерело матеріала
loader
loader