Чотири країни ЄС пропонують запровадити безвіз для білорусів
Чотири країни ЄС пропонують запровадити безвіз для білорусів

Чотири країни ЄС пропонують запровадити безвіз для білорусів

"Вишеградська четвірка", до складу якої входять Угорщина, Польща, Словаччина і Чехія, хоче запропонувати безвізовий режим для білорусів. Пропозицію, імовірно, розглядатимуть на найближчому саміті ЄС.

Про це на брифінгу після наради очільників урядів зазначених кран сказав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкий. 

Зі слів польського міністра, країни хочуть запропонувати "проєкт економічного співробітництва". Співпраця стосується енергобезпеки, інфраструктурного та інформаційного секторів.

"Вишеградська четвірка" запропонує ввести безвізовий режим для білорусів на наступному позачерговому саміті Європейського союзу. Там також представлять пакет підтримки білоруського народу. Ми хочемо запропонувати проєкт економічного співробітництва", - зазначив Моравецкий.

Крім того, прем'єри країн засудили жорстокі дії силовиків щодо демонстрантів й протестувальників та закликали "негайно звільнити затриманих".

Очікується, що найближчий саміт Євросоюзу має відбутися 24 і 25 вересня. Там обговорять економічні наслідки пандемії коронавірусу та міжнародні питання, зокрема, білоруську ситуацію.

Як повідомлялося, станом на 11 вересня польські консульства видали 234 так звані гуманітарні візи для громадян Білорусі у рамках програми "Солідарні з Білоруссю".

А в Україні створили спеціальний вебпортал для білоруських ІТ-спеціалістів, які, у зв`язку з подіями в рідній країні, планують переїхати на тимчасове або постійне місце проживання до нашої держави. Також білоруські "айтішники" в Україні матимуть безвіз — 90 днів протягом 180 днів, високу зарплату — до 2300$, доступність оренди житла та офісу. 

Відео Нові затримання: у Білорусі не вщухають протести

Акції на підтримку опозиції та нові затримання - у Білорусі не вщухають протести. Надвечір на вулицях міст знову зібралися протестувальники, люди вийшли підтримати заарештованих напередодні лідерів Координаційної ради. У кількох місцях силовики провели затримання, точна кількість тих, хто потрапив до автозаків, наразі невідома. Білоруська прокуратура напередодні заарештувала двох членів президіуму Координаційної Ради - Максима Знака та Марію Колесникову у справі про захоплення влади. На волі нині лишається єдина членкиня президіуму - нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич: аби її не заарештували, у її квартирі вдень і вночі вирішили чергувати європейські дипломати. Тоді, як адвокатка опозиціонерки Марії Колесникової, яку намагалися примусово видворити з країни, доки вона не порвала свій паспорт, розповіла - її підзахисній погрожують слідчі.  

Нові затримання: у Білорусі не вщухають протести
Джерело матеріала
loader
loader