Лукашенко наказав відвести війська від кордонів із Євросоюзом
Лукашенко наказав відвести війська від кордонів із Євросоюзом

Лукашенко наказав відвести війська від кордонів із Євросоюзом

Під час наради із силовим блоком Ради безпеки Білорусі в суботу, 12 вересня, президент Олександр Лукашенко наказав відвести додаткові війська від західного кордону, що межує із країнами Євросоюзу. Раніше там відбувалися військові навчання НАТО, й Лукашенко, мовляв, заради безпеки наказав перекинути туди додаткові підрозділи армії.

"Якщо натовські війська в Польщі, Литві в принципі закінчили так звані навчання і не ворушаться там більше, нам слід адекватно на це реагувати. Ми не можемо там довгий час без необхідності тримати Збройні сили в такій кількості. Тим більше що це недешево обходиться", - сказав Лукашенко, якого цитує БЕЛТА.

Після наради міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що біля кордону відбувається рух військ НАТО. Водночас білоруські навчання на Гродненському тактичному напрямку завершені, війська повернули в пункти постійної дислокації.

"Залишаються на навчально-бойовому чергуванні сили і засоби ракетних військ і артилерії, Військово-повітряних сил і військ ППО. В рамках 3-го етапу раптової перевірки Збройних сил ми привели в бойову готовність танковий батальйон 11-ї механізованої бригади, який нині повністю відмобілізований, приведений у готовність, підняті всі матеріальні засоби, боєприпаси. Батальйон здійснює завантаження на залізничний транспорт і буде перекинутий на полігон "Осиповицький", де виконає завдання з бойовою стрільбою, буде проведено батальйонне тактичне навчання. Також ще 5 військових частин проводять відмобілізування", - сказав міністр оборони.

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента. Після оприлюднення даних перших екзитполів, білоруси вийшли на акції протестів у багатьох містах країни. Сталися перші сутички з ОМОНом.

10 серпня ЦВК Білорусі оприлюднило результати виборів. Згідно з офіційними даними, Олександр Лукашенко переміг з результатом 80,23%. Його головна опонентка Світлана Тихановська отримала 9,9% голосів. Вона не визнала результати виборів та оголосила себе переможцем. 11 серпня зранку Тихановська виїхала до Литви.

Протести тривають від 9 серпня. У неділю, 16 серпня, у десятках білоруських міст відбувся марш свободи – наймасовіша акція протесту в історії незалежної Білорусі. Від 17 липня опозиція оголосила загальнонаціональний страйк. Кандидатка в президенти, яку підтримала більшість білорусів, Світлана Тихановська з Литви заявила, що готова стати національною лідеркою.

Відео Від домогосподарки до лідерки білоруської опозиції: історія Світлани Тихановської

Сьогодні святкує день народження Світлана Тихановська, головна конкурентка Олександра Лукашенка на виборах.  Екс-кандидатці в президенти Білорусі виповнилося 38. Як вона неочікувано для самої себе потрапила в політику та чому на піку політичної слави виїхала з країни. Дивіться її історію.   

Від домогосподарки до лідерки білоруської опозиції: історія Світлани Тихановської

 

Джерело матеріала
loader
loader