Для України існує небезпека військової агресії з боку Білорусі - голова комітету ВР
Для України існує небезпека військової агресії з боку Білорусі - голова комітету ВР

Для України існує небезпека військової агресії з боку Білорусі - голова комітету ВР

Голова комітету Верховної ради з нацбезпеки Олександр Завітневич заявив, що для України існує ризики військової агресії з півночі, зважаючи на ситуацію і Білорусі.

Про це він сказав в інтерв'ю РБК.

Завітневич зазначив, що в України з Білоруссю понад тисяча кілометрів спільного кордону. Із початком протестів Україна вжила заходів для посилення кордону.

"Але там є певна проблема, і зараз наша робоча група якраз готує відповідний законопроєкт, бо в нас не ратифікований договір про кордон з Білоруссю. Тільки півроку назад ми дали нашим прикордонникам законні підстави встановлювати там технічні засоби для моніторингу", - підкреслив депутат.

"Тому звісно небезпека з цього напрямку присутня. І ми всі знаємо, що Росія та Білорусь входять до Організації Договору колективної безпеки (ОДКБ). Стаття 4 цього Договору дозволяє надавати військову допомогу в разі зовнішньої агресії члену об'єднання, і така допомога надається в короткий термін. Це несе дуже велику загрозу для нас. Тому Україна вжила заходів і відслідковує ситуацію. Будь-які спроби дестабілізації ситуації в Білорусі, як і поглинання її Російською Федерацією, суперечать інтересам нашої держави", - наголосив очільник профільного комітету.

Водночас він наголосив, що, за його прогнозами, вірогідність російської військової агресії з боку Білорусі менша, ніж з території Донбасу. "Але вона є і нею не можна нехтувати", - додав Завітневич.

Нагадаємо, на зустрічі в Мінську з президентом Білорусі Олександром Лукашенком у четвер, 3 вересня, прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін заявив, що Москва і Мінськ"досягли прогресу щодо майбутньої Союзної держави"

Відео Марш до резиденції Лукашенка, світлошумові гранати й перші барикади: як Білорусь пережила ці вихідні

36-й день протистоянь у Білорусі. Рекордна кількість затриманих у столиці й регіонах. Марш до резиденції Лукашенка, світлошумові гранати й перші барикади. Як Білорусь пережила ці вихідні? 

Марш до резиденції Лукашенка, світлошумові гранати й перші барикади: як Білорусь пережила ці вихідні
Джерело матеріала
loader
loader