Європарламент не визнав Лукашенка президентом, засудив втручання Росії і вимагає жорстких санкцій
Європарламент не визнав Лукашенка президентом, засудив втручання Росії і вимагає жорстких санкцій

Європарламент не визнав Лукашенка президентом, засудив втручання Росії і вимагає жорстких санкцій

Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо ситуації в Білорусі, підтримавши санкції проти Олександра Лукашенка, його силового апарату, і відмовилися визнавати його президентом країни та результати останніх виборів. Депутати також засудили "втручання" Росії в білоруську політику.

Про це це йдеться в резолюції Європарламенту, яку ухвалили 17 вересня.

Резолюцію підтримали 574 парламентаря, 37 висловилися проти, 82 утрималися. Брюсель, зокрема, наголошує, що вибори 9 серпня відбулися із порушенянми всіх міжнародних стандартів, а тому не визнає їх. Натомість ЄС підтримує заклики опозиції стосовно проведення нових виборів за участю міжнародних спостерігачів.

У резолюції, зокрема, сказано, що Європарламент:

  • не визнає результати президентських виборів в Білорусі 9 серпня, в результаті яких очільником держави був оголошений Олександр Лукашенко;
  • засуджує білоруську владу за насильницький розгін мирних учасників протесту, переслідування активістів опозиції і робітників, які протестували на підприємствах;
  • вимагає зупинити насильство в країні і закликає до незалежного розслідування загибелі мирних демонстрантів;
  • підтримує "роль Координаційної ради, відкритої всім зацікавленим сторонам політичного і соціального життя, як тимчасового представника людей, які потребують демократичних змін в Білорусі".
  • підтримує персональні санкції ЄС щодо осіб, відповідальних за фальсифікацію виборів, зокрема Олександра Лукашенка;
  • засуджує гібридне втручання Російської Федерації у справи Білорусі і розглядає можливість включення до санкційного спису росіян, які беруть участь в підтримці "режиму Лукашенка".

Крім того, у сюжеті ТСН йдеться, що депутати Європарламенту розглянули резолюцію щодо отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. Проєкт документу містить заклик негайно ініціювати міжнародне розслідування його отруєння. До цього розслідування, за документом, пропонують долучити ЄС, ООН, Раду Європи, та Організацію із заборони хімічної зброї.

Також євродепутати, які ініціювали резолюцію, вимагають, щоби ЄС розширив санкції проти Росії. І запровадив обмеження проти людей, що фігурують у розслідуваннях Олексія Навального.

Водночас ухвалена резолюція має рекомендаційний характер і  є політичним орієнтиром.

Відео Європейський парламент ухвалить резолюції стосовно Білорусі та отруєння Навального

Одразу дві важливі резолюціі сьогдоні має ухвалити Європейський парламент — про ситуацію в Білорусі, і реакцією на отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. Про зміст документів – у сюжеті.    

Європейський парламент ухвалить резолюції стосовно Білорусі та отруєння Навального

Нагадаємо, 15 вересня голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз не визнає Олександра Лукашенка легітимним президентом Білорусі. 

7 вересня міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек заявив, що санкції Європейського союзу проти білоруських чиновників набудуть чинності не пізніше 21 вересня, а перелік осіб, на яких вони поширюватимуться, можуть розширити.

Напередодні, 15 вересня, Верховна Рада підтримала ідею запровадженнясанкцій проти Білорусі. Депутати заявили, що не визнають результати президентських виборів у країні, засуджують насильство проти протестувальників та закликають звільнити незаконно затриманих. 

Відео Резолюції Європарламенту про ситуацію в Білорусі і отруєння Навального: що міститимуть документи

Європарламент пропонує визнати Координаційну раду опозиції - представницьким органом білоруського народу. За кілька годин євродепутати можуть ухвалити резолюцію із таким закликом. А самі країни ЄС продовжують домовлятися про санкції проти режиму Лукашенка. На прямому зв’язку з Брюсселя - кореспондент Радіо Свобода Григорій Жигалов. Наскільки жорсткою буде резолюція Європарламенту - дивіться у прямому включенні.  

Резолюції Європарламенту про ситуацію в Білорусі і отруєння Навального: що міститимуть документи
Джерело матеріала
loader
loader