Санкції будуть, але не для Лукашенка: Євросоюз досяг згоди щодо Білорусі
Санкції будуть, але не для Лукашенка: Євросоюз досяг згоди щодо Білорусі

Санкції будуть, але не для Лукашенка: Євросоюз досяг згоди щодо Білорусі

Під час спеціального засідання Європейської Ради країни Євросоюзу дійшли політичної згоди щодо застосування санкцій внаслідок подій у Білорусі. Невдовзі їх затвердять за письмовою процедурою. Що цікаво, Лукашенка у санкційному списку немає.

Про досягнення згоди щодо санкцій проти Білорусі під час пресконференції проти ночі 2 жовтня повідомив президент Євроради Шарль Мішель, пише Укрінформ.

За підсумками першого дня роботи саміту країни ЄС домовитися про таке:

  • Після виборів у Білорусі країни ЄС погодилися напрацювати спільний підхід та об’єднану позицію щодо ситуації.
  • У підсумку ЄС вирішив запровадити санкції, погоджені ще раніше (досі цій домовленості перешкоджав Кіпр).

Це є дуже важливим та чітким сигналом щодо нашої надійності. Вже завтра за письмовою процедурою ми застосуємо ці санкції,
– заявив Шарль Мішель журналістам.

Санкції будуть адресними – проти 40 заздалегідь визначених людей у Білорусі. Але самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка наразі у цьому санкційному списку немає.

Лукашенка немає у цьому санкційному листі. Та ми, зрозуміло, будемо стежити за ситуацією та розвитком подій. Ми хотіли б посилити діалог з Білоруссю,
– уточнив президент Євроради.

І додав: "Хочу повторити, що ми засуджуємо всі залякування та насильство проти мирних членів опозиції". Позиція ЄС незмінна: народ Білорусі має право визначати власне майбутнє, і, звісно, право на свободу преси та слова.

Нагадаємо, Литва, Латія та Естонія запровадили окремі персональні санкції проти режиму Олександра Лукашенка – щодо білоруських чиновників, відповідальних за репресії та насильство проти мирних демонстрантів.

А також Велика Британія та Канада ввели санкції проти самого Лукашенка, його старшого сина Віктора та ще кількох білоруських чиновників, причетних до порушень прав людей.

Теги за темою
Білорусь Євросоюз Новини політики Олександр Лукашенко Європа Олесь Друкач
Джерело матеріала
loader
loader