У Женеві запровадили найвищу в світі мінімальну зарплатню
У Женеві запровадили найвищу в світі мінімальну зарплатню

У Женеві запровадили найвищу в світі мінімальну зарплатню

Женевский кантон ухвалив рішення про встановлення мінімальної заробітньої платні у розмірі 23 швейцарських франків (у перерахунку 25 доларів або 700 гривень за годину). 

Це найвища мінімальна зарплатня у світі, повідомляє CNN.

За підсумками референдуму, ініціативу підтримали 58% виборців. Коаліція профспілок заявила, що відповідне рішення спрямоване на "боротьбу з бідністю, сприяння соціальній інтеграції, а також сприяння повазі людської гідності".

Зазначається, що Женева - четвертий із 26 кантонів Швейцарії, у якому відбулося голосування щодо цього питання.

"Нова мінімальна заробітна плата застосовуватиметься приблизно до 6% працівників кантону станом на 1 листопада", - сказав державний радник Мауро Поджа. Мова йде про близько 30 тисяч людей, дві третини з яких - жінки.

За словами посадовця, за умови відпрацювання 41 години на тиждень, розмір мінімальної місячної зарплатні сягне 4 тисяч швейцарських франків або 4 347 доларів.

Наголошується, що, згідно з опитуванням The Economist Intelligence Unit у 2020 році, Женева є десятим найдорожчим містом світу, а 4 тисячі швейцарських франків - це лише трохи вище межі бідності, яка становить 3 968 швейцарських франків для сім'ї із двох дорослих та двох дітей до 14 років.

Для прикладу, оренда типової трикімнатної квартири в Женеві становить не менше 3 тисяч франків (90 тисяч грн), а чашка кави коштує чотири або п'ять франків (120-150 гривень).

Раніше питання мінімальної зарплатні в кантоні розглядали двічі - у 2011 та 2014 роках. В останньому випадку, а саме під час національного референдуму щодо запровадження мінімальної зарплатні у розмірі 22 швейцарських франків, проти висловилися 76% виборців.

Як повідомлялося, очікується, що наступного року на місцевому референдумі за ініціативу щодо запровадження мінімальної зарплати на рівні 23 франків на годину голосуватимуть жителі кантону Базель-Штадт. У разі підтримки ініціативи він стане першим німецькомовним кантоном, де законодавчо закріплять мінімальну оплату праці. 

Нагадаємо, у липні 2020-го розмір середньої заробітної плати штатних працівників підприємств у Києві становив 17 053 грн. Порівняно з червнем 2020 року, цей показник збільшився на 4%, а порівняно з липнем попереднього року – на 4,9%. 

Відео Подорожчання комунальних послуг та збільшення зарплат вчителям — Економічні новини

Подорожчання комунальних послуг, збільшення зарплат вчителям і зменшення витрат українських туристів. Про це одразу після актуальної інформації про курси валют.   

Подорожчання комунальних послуг та збільшення зарплат вчителям — Економічні новини
Джерело матеріала
loader
loader