Протести в Білорусі: у Мінську почалися затримання
Протести в Білорусі: у Мінську почалися затримання

Протести в Білорусі: у Мінську почалися затримання

Правоохоронці в центрі Мінська ще перед початком несанкціонованої опозиційної акції "Марш гордості" у неділю, 11 жовтня, почали затримувати журналістів.

За словами очевидців, до журналістів, які готувалися висвітлювати несанкціоновану акцію опозиції, під'їхав автобус ОМОН. Силовики підійшли до журналістів і без пояснень почали відводити їх в автобус. Вони затримали близько десятьох журналістів місцевих і російських ЗМІ. Серед них кореспонденти "ТАСС", "БелаПАН", "БелТА" та інших ЗМІ. Про це пише "Інтерфакс". Як згодом повідомили у Білоруській асоціації журналістів, загалом у неділю силовики затримали понад 20 працівників ЗМІ.

За словами очевидців, силовики також почали жорстко затримувати протестувальників у Мінську, дехто з протестувальників постраждав під час сутичок з міліцією. Під час сутичок демонстрантів з правоохоронцями було затримано близько 50 осіб, повідомляє "Інтерфакс-Захід".

У міністерстві внутрішніх справ Білорусі підтвердили факт затримання.

"Всіх затриманих доставлено до Жовтневого РВВС Мінська для перевірки документів", - повідомила агентству "Інтерфакс-Захід" офіційна представниця ГУВС Мінміськвиконкому Наталія Ганусевич.

Напередодні у Мінську кілька сотень жінок з квітами вийшли на акцію проти політичних репресій. Аналогічні акції відбулися в містах 22 країн світу, зокрема, в Берліні, Варшаві, Кракові, Лондоні, Талліні.

Протести в Білорусі

У Білорусі вже два місяці тривають акції протесту після виборів президента, які відбулися 9 серпня. Згідно з офіційно оголошеними результатами виборів, переможцем оголошений Олександр Лукашенко, який перебував на цій посаді 26 років. Опозиція не визнала оголошених владою підсумків виборів, вважає їх сфальсифікованими.

Білоруські силовики жорстко поводилися з протестувальниками, затримуючи сотні демонстрантів.

Як повідомлялося, Євросоюз не визнає легітимності президентства Олександра Лукашенка. 2 жовтня Рада ЄС запровадила санкції проти 40 чиновників з Білорусі за фальсифікацію виборів і репресії проти учасників протестів. Серед них глава МВС Білорусі та його заступники, а також увесь склад ЦВК.

Санкції щодо посадовців режиму Олександра Лукашенка також запровадили США.

Відео Протести у Білорусі: Лукашенко зустрівся із політв'язнями, а Велика Британія відкликає свого посла

Велика Британія відкликає свого посла із Білорусі. Напередодні на вимогу білоруської влади ці країни відкликали зо 30 своїх послів. До такого ж рішення вдалися іще щонайменше 7 європейських країн. Із послів Євросоюзу у Мінську нині лишилися тільки італійські та австрійські. Тим часом Олександр Лукашенко вирішив зустрітися із політв'язнями у СІЗО КДБ. Водночас сьогодні в столиці поновилися жіночі протести.

Протести у Білорусі: Лукашенко зустрівся із політв'язнями, а Велика Британія відкликає свого посла

 

Джерело матеріала
loader
loader