Країни Балтії розширили санкційний список проти Білорусі
Країни Балтії розширили санкційний список проти Білорусі

Країни Балтії розширили санкційний список проти Білорусі

Латвія, Литва і Естонія розширили санкційний списокпроти білоруських чиновників.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ Естонії.

"Враховуючи, що ситуація в Білорусі залишається дуже напруженою, і що влада надає все більше тиску на мирних протестувальників, ми не можемо спокійно спостерігати за подіями", - заявив міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу.

До списку потрапили ще 28 осіб, яким заборонили в'їзд до країн Балтії. Загалом під обмеження потрапило 156 високопосадовців, яким "належить ключова роль у фальсифікації результатів виборів у Білорусі та застосуванні насильства проти мирних протестувальників".

Чиновникам заборонено перетинати кордони Литви, Латвії та Естонії щонайменше до 30 серпня 2025 року.

Як повідомлялося, 6 листопада Євросоюз офіційно запровадив санкції проти Олександра Лукашенка і розширив "чорний список" щодо Білорусі. Всього під санкціями Євросоюза тепер 59 білорусів. Обмеження передбачають заборону відвідування країн ЄС та заморозку європейських активів. 

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента. Після оприлюднення даних перших екзит-полів, білоруси вийшли на акції протестів у багатьох містах країни. Сталися перші сутички з ОМОНом. Почалися масові протести, які не вщухають три місяці. Силовики жорстоко розганяють людей, застосовують силу, масово арештовують.

10 серпня ЦВК Білорусі оприлюднила результати виборів. Лукашенко переміг з результатом 80,23%. Його головна опонентка Світлана Тихановська отримала 9,9% голосів. 23 вересня у Палаці незалежності в Мінську потай провели інавгурацію Олександра Лукашенка — він "офіційно обійняв посаду президента Білорусі". 

Відео Європейський союз починає підготовку нових санкцій проти режиму Лукашенка

Нові санкції проти режиму Лукашенка - Європейський союз починає підготовку до ще одного раунду обмежень. Цього разу санкції стосуватимуться не лише конкретних осіб, а й компаній та інституцій - зокрема тих, що фінансують Олександра Лукашенка та його уряд. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель наголосив - ситуація у Білорусі останнім часом лише погіршилася, і на конструктивний діалог Лукашенко не йде.  

Європейський союз починає підготовку нових санкцій проти режиму Лукашенка
Автор:
Олена Капнік
Джерело матеріала
loader
loader