Кількість жертв різанини в Ефіопії налічує вже 600 людей
Кількість жертв різанини в Ефіопії налічує вже 600 людей

Кількість жертв різанини в Ефіопії налічує вже 600 людей

Кількість загиблих в результаті масової різанини в Ефіопії досягає щонайменше 600 осіб, але тривають пошуки тих, хто вважається зниклим безвісти, тож жертв може бути значно більше.

Про це свідчать дані Комісії з прав людини в Ефіопії (EHRC), опубліковані в Twitter.

EHRC повідомляє, що це підрахунки після відвідування міста Май-Кадру в регіоні Тиграй і ряді інших ефіопських міст.

За словами правозахисників, різанину влаштувало угруповання «САМРА» за підтримки Народного фронту звільнення Тиграй (НФВТ), котра виступає за незалежність для регіону. Разом із сепаратистами і поліцією НФВТ нібито проводили рейди, в результаті яких і вбили сотні людей за їх походження. Ті, хто вижив також розповіли, що деякі люди, яких не торкнулася розправа, допомагали постраждалим ховатися і переховували їх у своїх будинках, церквах і на полях.

Конфлікт між урядовими військами і НФВТ перейшов у військову фазу 3 листопада - наголошується, що наказ про початок бойових дій і використання авіації на території держави віддав лауреат Нобелівської премії миру - прем'єр-міністр Абій Ахмед Алі. Також відомо, що збройні формування НФВТ значно перевершують урядові сили.

Народний фронт звільнення Тиграй довгі роки був повстанським рухом, після чого перетворився на політичну партію. 9 вересня 2020 адміністрація Тиграй провела в регіоні вибори без дозволу на те центрального уряду, яке оголосило голосування незаконним.

Автор:
Надія Роман
Джерело матеріала
loader
loader