Європарламент прийняв резолюцію щодо Білорусі
Європарламент прийняв резолюцію щодо Білорусі

Європарламент прийняв резолюцію щодо Білорусі

У Європарламенті прийняли проект резолюції з приводу порушення прав людини в Білорусі, зокрема вбивства Романа Бондаренка та інших активістів.

За резолюцію проголосували 613 євродепутатів, 41 був проти і 35 утрималися. Документ містить вимогу швидкого, ретельного, безстороннього і незалежного розслідування смерті Романа Бондаренка, а також пов'язаних із протестами смертей Олександра Тарайковського, Олександра Вихора, Артема Парукова, Геннадія Шутова і Костянтина Шишмакова.Євродепутати також закликали ЄС підтримати міжнародне розслідування злочинів, скоєних режимом Лукашенка проти народу Білорусі.

Водночас, резолюція підтримує рішення Ради працювати над третім пакетом санкцій, спрямованих на фірми й олігархів, які мають зв'язки з Лукашенком у світлі того, що дії, які вживаються ЄС та його країнами-членами досі, є несуттєвими, а також закликає до розширення списку санкцій ЄС.

Документ містить заклик до повного заморожування переказів коштів ЄС для білоруського уряду і контрольованих державою проектів, включаючи позики Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції і розвитку та інших.У Мінську пройшла церемонія прощання з активістом 31-річним Романом Бондаренком, якого 11 листопада викрали невідомі та завдали несумісних з життям травм.Як повідомляє видання TUT.BY, провести в останню путь Бондаренка прийшли тисячі людей.

Джерело матеріала
loader
loader