Конституційний суд Молдови офіційно визнав Санду новим президентом
Конституційний суд Молдови офіційно визнав Санду новим президентом

Конституційний суд Молдови офіційно визнав Санду новим президентом

У четвер, 10 грудня, Конституційний суд Молдови офіційно визнав Маю Санду новим президентом. Зокрема, затверджено результати виборів президента Молдови.

На сьогоднішньому засіданні Конституційного суду адвокат діючого президента Ігоря Додона пропонував перенести його, оскільки по одній зі скарг немає ще остаточного рішення суду. Однак клопотання відхилили, інформує  newsmaker.md.

Своєю чергою голова ЦВК Молдови Дорін Чіміл розповів, що майже за всіма позовами вже винесено рішення. Також він повідомив, що в Апеляційній палаті є дві скарги на те, що у Санду два громадянства.

Після двогодинної наради Конституційний суд затвердив мандат Санду. Рішення є остаточним і не підлягає оскарженню.

Раніше чинний президент Молдови Ігор Додон підписав закон про перехід Служби інформації та безпеки (СІБ) з-під контролю глави держави у підпорядкування парламенту. Цим вінобмежив повноваження обраної президенткиМаї Санду, яка вступить на посаду 24 грудня. 

Тим часом у неділю, 6 грудня у столиці Молдови Кишиневі люди вийшли на протест, вимагаючи розпуску уряду і парламенту і проведення дострокових парламентських виборів. На акцію протесту закликала приходити обрана президентка Мая Санду на тлі резонасних рішень, які ухвалили депутати нової коаліції. 

Відео У Молдові тисячі людей вимагають відставки уряду протестами

Згадали про пандемію, аби розкритикувати проєвропейський мітинг. У Молдові партія проросійського президента Додона засудила велелюдні протести на підтримку його політичної суперниці. Напередодні на вулиці молдавської столиці вийшли тисячі людей - зробили це на заклик новообраної президентки Маї Санду. Вимагали відставки уряду та дострокових парламентських виборів. Подробиці розкаже ТСН.  

У Молдові тисячі людей вимагають відставки уряду протестами
ТСН. 16:45
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

 

Автор:
Олена Вус
Джерело матеріала
loader
loader