"Історичне рішення": Міжнародний кримінальний суд планує розслідувати злочини на Донбасі та в Криму
"Історичне рішення": Міжнародний кримінальний суд планує розслідувати злочини на Донбасі та в Криму

"Історичне рішення": Міжнародний кримінальний суд планує розслідувати злочини на Донбасі та в Криму

У п'ятницю, 11 грудня, Міжнародний кримінальний суд (МКС) в Гаазі завершив попереднє вивчення ситуації щодо міжнародного збройного конфлікту на Донбасі та в Криму. Далі Судова палата Офісу Прокурора МКС має ухвалити рішення про відкриття повноцінного розслідування вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності в умовах збройного конфлікту.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

"Сьогодні пані прокурор Міжнародного кримінального суду оголосила про завершення етапу попереднього вивчення подій, що мали місце в Україні починаючи від 20 лютого 2014 року. Прокурор дійшла висновку про те, що Міжнародний кримінальний суд має юрисдикцію розглянути справу по суті і вона готова розпочати розслідування", - йдеться в повідомленні.

Очільник міністерства Дмитро Кулеба нагадав, що у 2015 році Україна звернулася до МКС у Гаазі щодо воєнних злочинів і злочинів проти людяності на сході України і в Криму.

"Прокурори вивчили документи і сьогодні оголосили історичне рішення: є всі підстави для початку офіційного розслідування. Міжнародне правосуддя не швидке, але невідворотне. Настане день, коли російські злочинці обов’язково постануть перед судом", - заявив міністр закордонних справ.

За словами постійного представника президента України в АР Крим Антона Кориневича, завершення попереднього вивчення ситуації в Україні, зокрема в Криму та на Донбасі, та перехід до наступної стадії розгляду ситуації в МКС - розслідування є важливим етапом на шляху до встановлення справедливості щодо найтяжчих злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях України.

"Ми віримо у те, що міжнародне правосуддя, зокрема МКС, допоможе нам у тих випадках, коли українське правосуддя не може з об'єктивних причин дістати осіб, які вчинили найтяжчі злочини в Криму та на Донбасі. Ми вітаємо завершення Офісом Прокурора МКС попереднього вивчення і чекаємо переходу на наступний етап – розслідування", - сказав він.

У заяві прокурора МКС пані Фату Бенсуди йдеться зокрема про те, що впродовж усього попереднього вивчення співробітники Офісу прокурора мали можливість плідно співпрацювати з представниками української влади у таких питаннях, як надання детальної інформації щодо розслідувань та судових проваджень на національному рівні. Наступним кроком в цьому процесі має бути звернення прокурора до суддів Палати попереднього провадження суду за дозволом на початок розслідування.

"Рухаючись в напрямку наступної стадії стосовно ситуації в Україні, я повною мірою розраховую на підтримку влади України, а також однаково закликаю до співпраці всі сторони конфлікту. Я також розраховую на загальну підтримку Асамблеї держав-учасниць, яка так необхідна сьогодні Суду. Розглядаючи майбутні розслідування як незалежну та неупереджену реалізацію нашого мандату, я також сподіваюсь на конструктивний та взаємовигідний діалог з урядом України і, маю надію, з урядом Російської Федерації, який допоможе нам зрозуміти, як найкращим чином забезпечити здійснення правосуддя в межах спільної системи взаємодоповнюючих дій на національному та міжнародному рівні", - цитують заяву прокурора МКС Фату Бенсуди у пресслужбі представництва президента України в АРК.

Нагадаємо, в Офісі генпрокурора повідомляли, що на боці терористів проти України воювали понад 100 іноземних громадян 30 держав, не враховуючи Росію. Серед них іспанці, серби французи, чехи, чилійці, молдовани.

Відео Міжнародний суд ООН у Гаазі визнав свою юрисдикцію у справі України проти Росії

Міжнародний суд вирішив, чи розглядати справу України проти Росії за порушення двох конвенцій. Йдеться про фінансування бойовиків на Донбасі та порушення прав людини в Криму. За розвитком подій в Гаазі стежить кореспондент Радіо Свобода Григорій Жигалов.  

Міжнародний суд ООН у Гаазі визнав свою юрисдикцію у справі України проти Росії
ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Віра Хмельницька
Джерело матеріала
loader
loader