"Бан" на два роки: від яких змагань усунули Росію за маніпуляції з допінг-пробами
"Бан" на два роки: від яких змагань усунули Росію за маніпуляції з допінг-пробами

"Бан" на два роки: від яких змагань усунули Росію за маніпуляції з допінг-пробами

17 грудня Спортивний арбітражний суд Лозанни (CAS) оголосив рішення у справі про відсторонення Росії від участі в міжнародних змаганнях. Суд став на бік Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) і підтримав "бан" Росії, але пом’якшив санкції, скоротивши термін від 4 до 2 років.

Санкції набувають чинності від 17 грудня 2020 року і триватимуть до 16 грудня 2022 року.

Російські спортсмени та члени їхніх команд зможуть виступати на великих міжнародних змаганнях лише в нейтральному статусі: на їхній формі має бути присутня напис "нейтральний атлет", їм заборонено мати прапор, герб чи інші національні символи, на аренах змагань і церемоніях нагородження не може звучати гімн РФ.

До списку турнірів, які пропустить Росія, входять:

  • Олімпійські та Паралімпійські ігри-2020 в Токіо (перенесені з 2020-го на 2021 рік)
  • Олімпійські іта Паралімпійські ігри-2022 в Пекіні
  • Чемпіонат світу з футболу-2022 (Катар)

Окрім заборони на виступи в цих змаганнях, Росія позбавляється права протягом найближчих 2 років проводити або претендувати на проведення Чемпіонатів світу та Олімпійських ігор.

Представники уряду РФ і адміністрації президента не мають права відвідувати офіційні змагання (Чемпіонати світу та Олімпіади), а також займати посади в міжнародних спортивних організаціях.

Також Росія повинна виплатити WADA штраф 1 мільйон 270 тисяч доларів - компенсація витрат WADA з дослідження достовірності даних Московської лабораторії, а також компенсувати судові та інші витрати

Водночас санкції не торкнуться відбіркових турнірів Чемпіонатів світу, а також фінального турніру Євро-2020 і фіналу Ліги чемпіонів з футболу.

  • 9 грудня 2019 року виконком WADA дискваліфікував Росію від спортивних подій на 4 роки. Причиною дискваліфікації Росії стало те, що в переданих даних Московської лабораторії WADA виявила маніпуляції з допінг-пробами російських спортсменів. Частина з них була видалена.
  • Повторна перевірка підозрілих проб і доступ до бази даних Московської антидопінгової лабораторії були обов'язковими умовами відновлення РУСАДА.
Автор:
Максим Приходько
Джерело матеріала
loader
loader