Посли ЄС зібрались на Різдво провести переговори щодо Brexit
Посли ЄС зібрались на Різдво провести переговори щодо Brexit

Посли ЄС зібрались на Різдво провести переговори щодо Brexit

Посли ЄС зібрались на Різдво провести переговори щодо Brexit / REUTERS

Комітет постійних представників країн ЄС (COREPER) у п’ятницю, 25 грудня, схвалив лист до Європейського парламенту про те, що країни ЄС мають намір ухвалити рішення про тимчасову дію угоди Євросоюзу з Британією найближчими днями.

Про це повідомив речник німецького головування у Раді ЄС Себастіан Фішер, пише "Європейська правда". 

"Посол Клаус (представник Німеччини, яка головує в Раді ЄС - Ред.) підписав лист до Європарламенту про намір держав-членів ЄС прийняти рішення про тимчасове застосування угоди між ЄС і Сполученим Королівством найближчими днями. Цей лист був одноголосно схвалений послами ЄС під час засідання COREPER", - написав Фішер у Твіттері.

Він назвав різдвяну зустріч представників для обговорення Brexit-угоди "історичною", оскільки сторонам вдалось уникнути "жорсткого розлучення", і опублікував фото.

Фішер зазначив, що після різдвяного засідання послів тепер держави-члени почнуть попередній розгляд проєктів текстів різних домовленостей з угоди з Британією про Brexit.

"Це триватиме кілька днів, оскільки тільки базова угода про торгівлю та співробітництво з ЄС вже включає 1246 сторінок юридичного тексту", - зазначив Фішер.

За його словами, тимчасове застосування угоди покликане запобігти значному порушенню відносин між ЄС і Британією з серйозними наслідками для громадян і бізнесу з 1 січня, після завершення перехідного періоду.

"Тимчасове застосування угоди між ЄС і Великобританією також дозволить Європарламенту і Ради ЄС належним чином і при повній повазі демократії вивчити проект угоди до його остаточної ратифікації", - зазначив Фішер.

Що цьому передувало

  • Британія уклала торгову угоду з Європейським Союзом в четвер, всього за сім днів до того, як вона вийде з одного з найбільших торгових блоків світу. 
  • Британія вийшла з ЄС рік тому, але до 31 грудня залишалася в єдиному ринку ЄС, а також на неї поширювалися інші європейські правила.
  • Пізня домовленість щодо угоди означає, що парламентська ратифікація до кінця року неможлива, і тому йдеться про "тимчасове застосування" угоди з 1 січня.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: УНІАН

Джерело матеріала
loader
loader