Кутя на Різдво: як правильно зварити обрядову страву, найкращі рецепти
Кутя на Різдво: як правильно зварити обрядову страву, найкращі рецепти

Кутя на Різдво: як правильно зварити обрядову страву, найкращі рецепти

Смачна кутя на Різдво - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Різдво Христове – світле й радісне свято, на яке з нетерпінням очікують християни. З нагоди святкового дня зазвичай накривають щедрий стіл.

Одним із головних компонентів різдвяного столу є кутя. Вона, зокрема, є головною стравою на Святвечір, саме з куті прийняти починати трапезу.

Кутя являє собою традиційну обрядову страву із відварених злаків. Найчастіше її готують із пшениці, однак роблять також із рису, сочевиці, з гречки та інших круп. Присмачують страву медом, маком, горіхами, цукатами, родзинками або іншими сухофруктами.

Різдвяна кутя

  • Пшениця - 1 ст.
  • Сухофрукти (яблука, абрикоси, груші, сливи)  - 150 г
  • Родзинки - 100 г
  • Мак - 100 г
  • Горіхи волоські - 100 г
  • Мед - 3 ст. л.
  • Цукор - 2 ст. л.

Насамперед необхідно гарно перебрати пшеницю, промити її та замочити на декілька годин, а краще на ніч. Уранці злити з пшениці воду, залити її новою і варити на повільному вогні до повної готовності.

Рецепти смачної куті на Різдво / фото УНІАН
Рецепти смачної куті на Різдво / фото УНІАН

Налити в каструлю 2 літри води і покласти її на вогонь. Сухофрукти перебрати та ретельно промити. Після закипання води викласти у каструлю сухофрукти та варити їх 10-15 хвилин на повільному вогні. Потім зняти з вогню й залишити узвар настоюватися на кілька годин.

Тим часом промити мак і залити його окропом. Потім злити воду, ще раз промити мак і знову залити його окропом, накрити кришкою й залишити на півгодинки. Злити з розпареного маку воду і перетерти його в ступці разом із цукром.

Родзинки промити й залити на 10-15 хвилин окропом. Горіхи висушити в духовці або на сухій сковороді, потім очистити від лушпиння і подрібнити.

Готову пшеницю викласти у миску, додати до неї мак, узвар, родзинки, горіхи та мед. Перемішати всі інгредієнти і подавати кутю до столу.

Кутя з рису

  • Рис - 0,5 ст.
  • Мигдаль - 0,5 ст.
  • Волоські горіхи - 0,5 ст.
  • Мак - 0,5 ст.
  • Родзинки - 0,5 ст.
  • Курага - 0,5 ст.
  • Мед - 2 ст. л.

Залити мак окропом і залишити на 1-2 години.

Курагу з родзинками в одному посуді також залити окропом й залишити на 1-2 години.

Рецепти різдвяної куті / фото ua.depositphotos.com
Рецепти різдвяної куті / фото ua.depositphotos.com

Воду з кураги та родзинок злити, довести її обсяг до 1,5 склянок і перелити в сотейник. Засипати у воду промитий рис. Накрити і варити на слабкому вогні до готовності.

Нарізати волоські горіхи. Мигдаль подрібнити в блендері.

Нарізати курагу так, щоб вона була одного розміру з родзинками.

У готовий рис додати мед і розмішати.

З маку злити більшу частину води, а мак з водою, що залишилася, збити блендером або перетерти у макітрі.

Скласти в одну миску курагу з родзинками та горіхи, додати перетертий мак.

Додати теплий рис та перемішати. Прикрасити кутю на власний смак і подавати до святкового столу.

Кутя з рису з апельсиновим соком

  • Рис - 1 ст.
  • Сік апельсиновий - 2,5 ст.
  • Родзинки - 100 г
  • Курага - 100 г
  • Фундук - 100 г
  • Мигдаль - 100 г
  • Чорнослив - 3 шт.
  • Мед - 1,5 ст. л.

Рис добре промити, пересипати в каструлю, в якій буде варитися. Залити апельсиновим соком. Перемішати, покласти на вогонь і варити до готовності.

Як приготувати смачну кутю на Різдво / фото ua.depositphotos.com
Як приготувати смачну кутю на Різдво / фото ua.depositphotos.com

Фундук і мигдаль посмажити на сухій сковорідці або в мікрохвильовій печі. Потім нарізати їх невеликими шматочками. Пересипати все у тарілку.

Курагу нарізати невеликими шматочками. Подрібнити чорнослив.

У готовий рис висипати родзинки, курагу, чорнослив, подрібнений фундук, мигдаль, мед та добре перемішати.

Різдвяна кутя з булгура

  • Булгур - 0,5 ст.
  • Вода - 1,5 ст.
  • Мед - 2 ст. л. (або за смаком)
  • Волоські горіхи - 50 г
  • Мак - 30 г
  • Родзинки - 50 г

Промиту крупу помістити в сотейник або невелику каструлю й залити чистою водою. Покласти на вогонь і довести до кипіння. Варити булгур до готовності на повільному вогні, близько 15 хвилин.

По закінченню часу рідина повинна повністю випаруватися, а зерна – розбухнути і стати м'якими. Зняти сотейник з вогню і дати трохи охолонути.

Родзинки залити окропом і залишити на 10 хвилин. Потім воду злити, а родзинки розкласти на кухонному рушнику, щоб він добре просох.

Мак також залити окропом і залишити вже на 30 хвилин, накривши кришкою. Потім відкинути на сито, подрібнити блендером до появи макового молочка.

Волоські горіхи підсушити на сухій сковороді або в духовці, а потім дрібно нарубати.

У теплий булгур додати мед, родзинки, горіхи та мак. Ретельно перемішати, щоб усі інгредієнти поєдналися між собою. Різдвяна кутя з булгура готова.

Вас також можуть зацікавити інші рецепти:

  • Закуски на новорічний стіл: варіанти різних святкових частувань
  • Апетитно-соковита скумбрія: як смачно запекти рибу в духовці
  • Глінтвейн на Новий рік: рецепти ароматного напою на святковий стіл
  • Неймовірний крабовий салат: найкращі рецепти страви на святковий стіл
  • Святковий салат із кальмарами: рецепти страви з вишуканим смаком

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: УНІАН

Джерело матеріала
loader
loader