У США вперше за 67 років стратили жінку, яка була засуджена за злочин на федеральному рівні
У США вперше за 67 років стратили жінку, яка була засуджена за злочин на федеральному рівні

У США вперше за 67 років стратили жінку, яка була засуджена за злочин на федеральному рівні

У середу, 13 січня, в США вперше за 67 років стратили жінку, засуджену за злочин на федеральному рівні. 52-річній Лізі Монтгомері ввели смертельну ін'єкцію у Федеральному виправному комплексі в Терре-Хот у штаті Індіана, інформує CNN.

Адвокат жінки Келлі Генрі розкритикувала рішення влади: "Влада не зупинилася ні перед чим у своєму завзятті вбити цю жінку. Страта Лізи Монтгомері була далека від правосуддя".

Монтгомері повинні були стратити 12 січня, але виконання рішення було відкладено через спроби адвокатів провести слухання про її дієздатність. Адвокати і сім'я жінки просили президента США Дональда Трампа прочитати їх прохання про помилування і прийняти виконавче рішення про заміну її вироку на довічне ув'язнення.

Всього в США на смертну кару очікує 51 жінка, йдеться в звіті Фонду правового захисту та освіти за 2020 рік. З них 50 жінок засуджені на рівні штатів, і тільки Ліза Монтгомері – на федеральному рівні.

Довідка. Ліза Монтгомері була засуджена за вбивство 23-річної Боббі Джо Стіннет з особливою жорстокістю в місті Скідмор на північному заході штату Міссурі в грудні 2004 року. Монтгомері напала на Стіннет, яка перебувала на восьмому місяці вагітності, і душила її, поки жертва не втратила свідомість. Тоді вона розрізала живіт ще живої жінки, щоб дістати дитину, і взяла її з собою, намагаючись видати за свою.

У 2007 році присяжні засудили Монтгомері до смертної кари після того, як визнали її винною у федеральному злочині – викраденні, що спричинило смерть.

Своєю чергою адвокати Монтгомері стверджували, що їхня клієнтка має серйозне психічне захворювання.

Відповідно до системи правосуддя США, злочини можуть розглядатися або в федеральних судах – тобто на національному рівні, або в судах штатів – на регіональному рівні. Смертна кара як покарання за злочин практикувалася в декількох штатах, а ось на федеральному рівні була заборонена тривалий час – з 2003 року діяв мораторій на федеральні кари. В кінці червня 2020 року Верховний суд США ухвалив рішення, яке створило можливості для відновлення смертної кари на федеральному рівні. 11 грудня 2020 року в США було страчено 40-річного Брендона Бернарда. Це була дев’ята страта на федеральному рівні після 17-річної перерви і перша за 130 років, проведена під час перехідного періоду після виборів в США. Відновлення страт в США зазнало критики правозахисників.

 

Джерело матеріала
loader
loader