Пелосі підписала резолюцію щодо другого імпічменту Трампу: що далі
Пелосі підписала резолюцію щодо другого імпічменту Трампу: що далі

Пелосі підписала резолюцію щодо другого імпічменту Трампу: що далі

Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі підписала резолюцію щодо імпічменту президентові Дональду Трампу. 

Про це повідомляє The Associated Press.

За словами Пелосі, оголошення імпічменту свідчить про те, що навіть голова держави "не стоїть поза законом". "Дональд Трамп є реальною загрозою для нашої країни, та ми вкотре виконали свою присягу захищати й боронити Конституцію", - заявила політкиня. 

Зазначимо, що після підписання спікерка Палати представників повинна передати резолюцію до верхньої палати Конгресу США - Сенату. Тоді лідер сенатської більшості зможе розпочати процес судового розгляду. Пелосі поки не повідомила, коли саме вона це зробить, однак чимало демократів закликали її до негайних дій. 

Водночас лідер сенатської більшості республіканець Мітч Макконнелл вже заявив, що судовий розгляд в Сенаті розпочнеться не раніше 19 січня, тобто за день до інавгурації обраного президента США Джозефа Байдена.

У виданні зазначають, що це засідання Сенату, найімовірніше, стане останнім днем для Макконнелла на цій посаді. Після того, як обрана віцепрезидентка Камала Гарріс складе присягу, демократичну більшість в Сенаті очолить демократ Чак Шумер. Очікується, що саме він визначить, як буде тривати процес у справі про другий імпічмент Трампа.

Макконнелл, зі свого боку, нагадав, що три попередні судові розгляди в Сенаті щодо імпічменту тривали "відповідно 83 дні, 37 днів і 21 день". За даними американських ЗМІ, лідер сенатської більшості поки не знає, як голосуватиме у цій справі. Натомість він планує вислухати юридичні аргументи, коли їх представлять в Сенаті.

В АР додають, що якщо Макконнелл проголосує за усунення Трампа з посади, інші республіканці, "безумовно, підуть за ним". Однак поки позиція більшості сенаторів Республіканської партії у цій справі залишається невідомою. 

Тим часом Шумер анонсував голосування за те, щоби позбавити американського очільника повторно балотуватися на цю посаду. "У Сенаті США відбудеться процес імпічменту; відбудеться голосування щодо засудження президента за серйозні злочини та проступки; і якщо президент буде засуджений, відбудеться голосування про заборону йому балотуватися знову", - сказав він. 

Як повідомлялося, 232 члени Палати представників Конгресу США проголосували за рішення оголосити імпічмент чинному президенту-республіканцю Дональду Трампу, якого звинувачують за статтею "підбурення до заколоту" через заклики своїх прихильників до штурму будівлі Капітолію.

Водночас, як заявив лідер сенатської більшості республіканець Мітч Макконнелл, американський Сенат не винесе вердикт щодо імпічменту Трампу до інавгурації Джозефа Байдена. Отже, Трамп очолюватиме США до закінчення свого президентського терміну 20 січня.

Тим часом обраний президент США Джозеф Байден закликав Сенат розглянути справу щодо імпічменту президентові Дональду Трампу, та при цьому "знайти спосіб" продовжити роботу над іншими невідкладними питаннями.

Нагадаємо, 6 січня на засіданні Конгресу США мали завершити офіційну процедуру підрахунку голосів виборців і оголосити Джо Байдена переможцем. Сотні прихильників чинного президента Дональда Трампа зібралися біля Капітолія, щоб висловити йому підтримку, і почали штурм будівлі. Конгрес тимчасово зупинив засідання.

Внаслідок масових протестів у Вашингтоні загинуло п'ять людей. Федеральне бюро розслідувань США відкрило 160 справ, заявивши, що "це лише початок".

У ФБР попереджають, що в столицях всіх 50 штатів США та безпосередньо в Капітолії від 16 до 20 січня готуються збройні акції протесту. 

Відео Доля президента Трампа: останні новини з Вашингтона

Майк Пенс відмовився вдаватися до 25-ої поправки і оголошувати Дональда Трампа непридатним до президентства. Офіційного листа він оприлюднив уже під час голосування в Палаті представників за резолюцію, яка закликала його це зробити. У демократів залишився останній шанс достроково усунути Трампа від влади – імпічмент. "Спецкор" з останніми новинами з Вашингтона. Повні випуски дивіться на 1+1 video

Доля президента Трампа: останні новини з Вашингтона
Спецкор
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Оксана Сопрович
Джерело матеріала
loader
loader