ЄС не буде запроваджувати нові санкції проти Росії, якщо Навального відпустять
ЄС не буде запроваджувати нові санкції проти Росії, якщо Навального відпустять

ЄС не буде запроваджувати нові санкції проти Росії, якщо Навального відпустять

ЄС вирішив почекати і не запроваджувати нові санкції проти Росії / фото REUTERS

Євросоюз не буде запроваджувати карати Росію новими санкціями за ув'язнення опозиціонера Олексія Навального за однієї умови: Кремль повинен відпустити його на волю. Про це заявили міністри закордонних справ країн ЄС сьогодні. Наступного тижня головний європейський дипломат вирушить в Москву.

Як пише Reuters, попри заклики країн Балтії, а також Італії й Румунії запровадити нові санкції проти російських чиновників, Німеччина наполягала на тому, щоб дати Кремлю більше часу.

"Ми домовилися сьогодні дочекатися подальшого судового рішення, почекати й подивитися... чи Олексія Навального відпустять на свободу через 30 днів", - сказав міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас.

Верховний представник ЄС з питань закордонних справ Жозеп Боррель сказав, що наступного тижня вирушить в Москву, щоб спробувати переконати Кремль відпустити як самого Навального, так і учасників протестів на його підтримку, який арештували у минулі вихідні. Лідери ЄС можуть обговорити подальші дії на запланованому саміті 25-26 березня.

Раніше міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс сказав, що ЄС повинен послати "дуже чіткий і рішучий сигнал" Москві, схваливши санкції в рамках нових положень щодо захисту прав людини. Вони дозволяють швидко схвалити замороження активів і заборонити перетинати кордон європейських країн.

Протести в Росії

  • У суботу, 23 січня, в Росії пройшли акції на підтримку російського опозиціонера Олексія Навального, заарештованого кілька днів тому після повернення в РФ з Німеччини.
  • Силовики застосували до протестувальників насильство і провели масові затримання.
  • В ході масових акцій протесту в Росії 23 січня силовики затримали 3296 протестувальників. Це рекордна кількість затриманих за всю сучасну історію Росії.
  • У Міністерстві закордонних справ України засудили насильство проти учасників акцій в Росії на підтримку Навального.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Переклад: Лесь Димань

Теги за темою
Росія санкції
Джерело матеріала
loader
loader