ДБР оголосило Януковичу підозру у держзраді через "Харківські угоди": деталі
ДБР оголосило Януковичу підозру у держзраді через "Харківські угоди": деталі

ДБР оголосило Януковичу підозру у держзраді через "Харківські угоди": деталі

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили колишньому президентові України Віктору Януковичу про підозру у державній зраді через підписання так званих "Харківських угод" у квітні 2010 року.

Про це у четвер, 28 січня, йдеться на сайті Офісу генерального прокурора.

Документ передбачав продовження на 25 років строку перебування Чорноморського флоту РФ, а також "збільшення особового складу військ та військової техніки Збройних Сил РФ на території України замість підготовки до їхнього зменшення та виведення".

Зазначається, що Янукович підписав угоду під приводом отримання знижки на природний газ. Однак "документ, а також укладені контракти на її виконання між АТ "НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Газпром", фактично не надавали жодного зниження ціни на природній газ", оскільки перед підписанням документів "ціна була вдвічі штучно завищена з боку Росії". 

"Станом на кінець 2008 року ціна газу за 1 тисячу кубічних метрів для України становила  179,5 долара США, тоді як на кінець 2010 року – 352,33 долара США. Крім цього саме зниження визнавалось зобов’язаннями України з державного боргу перед РФ, що погашаються", — пояснюють слідчі. 

За версією слідства, РФ спочатку штучно створювала та накопичувала борг України перед нею за поставку природнього газу, а потім в його погашення, зокрема шляхом нібито надання зниження, фактично безоплатно розташовувала ЧФ РФ на території України.

Надалі, починаючи з 20 лютого 2014 року військовослужбовці Чорноморського флоту Російської Федерації у взаємодії з іншими підрозділами Збройних Сил РФ, які здійснили вторгнення на територію півострова Крим, здійснили військову окупацію та подальшу анексію півострова Крим.

Зазначається, що ексочільник країни "діяв за попередньою змовою з вищими посадовими особами" РФ та порушив вимоги української Конституції та закону "Про міжнародні договори України".

"На шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, надав іноземній державі — Російській Федерації та її представнику — Президенту РФ Дмитру Медведєву допомогу у проведенні підривної діяльності проти України", — заявили слідчі.

Відео 7 років після Майдану: чому скасували арешт Януковича, і хто покараний за убивства Небесної Сотні

Український суд скасовує арешт втікача Януковича, проводить обшуки у музеї Революції Гідності через підозру в розкраданні понад ста мільйонів гривень. ДБР, що розслідує події на Майдані 2013-2014 років як "державний переворот", - це і справді повзучий реванш режиму Януковича чи просто збіг обставин - що всі ці скандали струснули тиждень перед річницею Євромайдану? Відповіді пробував знайти ТСН.Тиждень. А також - дізнатися про справу, за якою країна стежить уже 7 років - що з розслідуванням убивства Небесної Сотні - дивіться у сюжеті.  

7 років після Майдану: чому скасували арешт Януковича, і хто покараний за убивства Небесної Сотні
ТСН. Тиждень
  • Facebook 4
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

 

Автор:
Оксана Сопрович
Джерело матеріала
loader
loader