У Білорусі засудили до 5 років ув'язнення учасника акції протестів
У Білорусі засудили до 5 років ув'язнення учасника акції протестів

У Білорусі засудили до 5 років ув'язнення учасника акції протестів

Суд Ленінського району Мінська засудив до п'яти років позбавлення волі мінчанина Віктора Борушка за нібито напад на співробітника ОМОНу під час однієї з минулорічних акцій протесту.

Про це 27 січня повідомляє Tut.by.

Співробітник ОМОНу в суді заявив, що обвинувачений завдав йому удару ногою, що й спричинило перелом.

Однак Борушко це заперечує. "Коли мене били, я беріг ліву ногу. Мені міняли зв'язки на лівій нозі, я не міг нею вдарити", - заявив він у суді.

уд визнав Віктора Борушка винним у завданні тяжких тілесних ушкоджень особі у зв'язку зі здійсненням ним службової діяльності (п. 5 ч. 2 ст. 147 КК) і призначив покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років з відбуванням покарання в колонії посиленого режиму.

32-річний Віктор Борушко перебуває під вартою з 18 жовтня 2020 року. Його затримали після недільного маршу, били і знущалися з нього, унаслідок чого чоловік провів 12 днів у реанімації.

За словами Борушка, в день маршу він тікав від силовиків. Його збили з ніг, і разом з ним на землю впав омонівець, який отримав перелом великогомілкової кістки.

Нагадаємо, акції протесту в Білорусі почалися після виборів президента, які відбулися 9 серпня 2020 року. Після оприлюднення даних перших екзит-полів, білоруси вийшли на акції протестів у багатьох містах країни. Вони переконані, що Олександр Лукашенко сфальсифікував їхні результати на свою користь. Почалися масові протести. Досі силовики жорстоко розганяють людей, застосовують силу, масово арештовують.

10 серпня ЦВК Білорусі оприлюднила результати виборів. Лукашенко переміг з результатом 80,23%. Його головна опонентка Світлана Тихановська отримала 9,9% голосів. 23 вересня у Палаці незалежності в Мінську потай провели інавгурацію Олександра Лукашенка — він "офіційно обійняв посаду президента Білорусі". Утім, багато країн світу це не визнають, вимагають перевиборів у країні та запровадили санкції проти самого Лукашенка і його найближчого оточення. Не визнає результатів президентських виборів у Білорусі й Україна.

Відео Протести в Білорусі: на вихідних затримали щонайменше півтори сотні учасників акцій

Щонайменше півтори сотні людей затримали цими вихідними у Білорусі. Акції на підтримку політв`язнів прокотилися білоруськими містами. Протестувальники влаштували ланцюги солідарності – виходили, тримаючись за руки з національною біло-червоно-білою символікою, яка нині в Білорусі під забороною. Найбільше людей традиційно зібралось у Мінську. Вимагали звільнити усіх незаконно затриманих, зокрема блогера Ігора Лосика – він голодує у в`язниці уже 6 тиждень поспіль.

Протести в Білорусі: на вихідних затримали щонайменше півтори сотні учасників акцій
ТСН. 12:00
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Ігор Бережанський
Джерело матеріала
loader
loader