Штурм Капітолія: Трампа та Джуліані звинуватили у змові з екстремістами
Штурм Капітолія: Трампа та Джуліані звинуватили у змові з екстремістами

Штурм Капітолія: Трампа та Джуліані звинуватили у змові з екстремістами

Колишнього президента США Дональда Трампа та його особистого адвоката Рудольфа Джуліані звинуватили у змові та підбурюванні до штурму Капітолія 6 січня для зірвання процедури підтвердження Конгресом результатів виборів.

Позов до окружного суду Вашингтона від імені Національної асоціації сприяння прогресу кольорового населення США подав конгресмен-демократ Бенні Томпсон, пише The New York Times

Позивач стверджує, що Трамп із Джуліані порушили статут від 1871 року щодо Ку-Клукс-Клану, який передбачає захист від насильницьких змов, що заважають конституційним обов'язкам американського Конгресу.

"Заколот став результатом ретельного плану Трампа, Джуліані і екстремістських груп, зокрема Oath Keepers і Proud Boys, які керувалися спільною метою - зупинити сертифікацію результатів голосування Колегії вибірників", - заявляють у позові.

72-річний Томпсон також розповів, що був змушений носити протигаз і три години ховатися на підлозі через "загрози фізичного насильства по відношенню до будь-якого члена, який спробує приступити до затвердження підрахунку голосів Колегії вибірників". У зв'язку із цим він вимагає компенсації і штрафних санкцій.

Очікується, що незабаром у якості позивачів також виступлять інші демократи в Конгресі, зокрема Хенк Джонсон із Джорджії та Бонні Вотсон Коулман з Нью-Джерсі.

Радник Трампа Джейсон Міллер у відповідь на позов наголосив на тому, що американський Сенат виправдав експрезидента у справі про імпічмент. "Трамп не підбурював і не планував підбурювати до насильства в Капітолії 6 січня", - запевнив Міллер, додавши, що Джуліані наразі "не представляє президента Трампа в жодних юридичних питаннях".

Як повідомлялося, у США створять спеціальну комісію типу 9/11, яка займеться розслідуванням штурму Капітолія від 6 січня, внаслідок якого загинули п'ятеро людей. 

Нагадаємо, 6 січня на засіданні Конгресу США мали завершити офіційну процедуру підрахунку голосів виборців і оголосити Джо Байдена переможцем. Сотні прихильників чинного президента Дональда Трампа зібралися біля Капітолія, щоб висловити йому підтримку, і почали штурм будівлі. Конгрес тимчасово зупинив засідання.

У заклику до заколоту проти уряду звинуватили вже колишнього президента Дональда Трампа. 13 січня Палата представників підтримала рішення про імпічмент.

Однак під час фінального голосування в американському Сенаті необхідних двох третин голосів сенаторів не набралося, тож імпічмент Трампу оголошений не був. 

Відео Новини світу: Дональду Трампу вдруге вдалося уникнути вироку від Сенату

Імпічменту не буде. Експрезиденту США Дональду Трампу вдруге вдалося уникнути вироку від Сенату. Щоб засудити Трампа за підбурювання до штурму Капітолію, не вистачило 10 голосів. Усі 50 демократів та 7 республіканців у верхній палаті американського Конгресу проголосували "ЗА". Але для імпічменту цього недостатньо.

Новини світу: Дональду Трампу вдруге вдалося уникнути вироку від Сенату
ТСН. Тиждень
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Оксана Сопрович
Джерело матеріала
loader
loader