Суд у Мінську засудив двох білоруських журналісток за стрим з акції протесту
Суд у Мінську засудив двох білоруських журналісток за стрим з акції протесту

Суд у Мінську засудив двох білоруських журналісток за стрим з акції протесту

Правозахисники визнали Андрєєву і Чульцову політв'язнями.

Мінський суд 18 лютого призначив журналісткам телеканалу "Белсат" Катерині Андрєєвій і Дарині Чульцовій по два роки позбавлення волі у колонії загального режиму. Суд у їхній справі тривав три дні. Журналістки вели стрим з "Площі змін" в Мінськуторік у листопаді, після чого їх затримали, інкримінуючи їм справу про "організацію дій, які грубо порушують громадський порядок".

Про це пишуть TYT. by та "Наша ніва".

"Журналістки Дарина Чульцова і Катерина Андрєєва покарані двома роками позбавлення волі. Таке рішення ухвалила суддя Фрунзенського району Наталя Бугук ", - йдеться в повідомленні Білоруської асоціації журналістів.

Зазначимо, що журналістки телеканалу "Белсат" Катерину Андрєєву (Бахвалову) і Дарину Чульцову затримали 15 листопада 2020 року під час акції протесту в Мінську. Вони вели пряму трансляцію на телеканалі "Белсат" з квартири будинку на "Площі змін". Того дня силовики затримали кілька десятків осіб, застосовували спецзасоби.

Журналісток звинуватили в тому, що вони буцімто брали активну участь і керували "груповими діями, що грубо порушують громадський порядок", які призвели до порушення роботи громадського транспорту. Водночас правозахисники визнали їх політв'язнями. У зміні запобіжного заходу під час судового розгляду їм відмовили.

Своєю чергою, у суді Андрєєва вимагала звільнення не тільки її та Чульцової, а й всіх політв'язнів. У своєму останньому слові журналістки наголосили, що всі матеріали справи вказують на їхню невинуватість.

Нагадаємо, раніше двох засновників Telegram-каналу NEXTA Степана Путила та Романа Протасевича комітет держбезпеки (КДБ) Білорусі додав до списку "осіб, причетних до терористичної діяльності". Їм також інкримінують організацію масових заворушень у країні.

Відео Протести в Білорусі: на вихідних затримали щонайменше півтори сотні учасників акцій

Щонайменше півтори сотні людей затримали цими вихідними у Білорусі. Акції на підтримку політв`язнів прокотилися білоруськими містами. Протестувальники влаштували ланцюги солідарності – виходили, тримаючись за руки з національною біло-червоно-білою символікою, яка нині в Білорусі під забороною. Найбільше людей традиційно зібралось у Мінську. Вимагали звільнити усіх незаконно затриманих, зокрема блогера Ігора Лосика – він голодує у в`язниці уже 6 тиждень поспіль.

Протести в Білорусі: на вихідних затримали щонайменше півтори сотні учасників акцій
ТСН. 12:00
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Віра Хмельницька
Джерело матеріала
loader
loader