У Білорусі відмовились порушити справу за фактом загибелі першого протестувальника
У Білорусі відмовились порушити справу за фактом загибелі першого протестувальника

У Білорусі відмовились порушити справу за фактом загибелі першого протестувальника

Білоруський Слідчий комітет відмовився порушувати кримінальну справу за фактом першого загиблого під час протестів у країні Олександра Тарайковського.

Про це з посиланням на керівника Слідчого комітету Івана Носкевича, повідомляє БелТа.

Тарайковській отримав смертельне поранення 10 серпня 2020 року в Мінську. Тоді, за офіційною версією МВС, чоловік нібито хотів кинути в силовиків саморобний вибуховий пристрій, від якої і загинув. 

Своєю чергою, у Слідчому комітеті повідомляють, що нібито чоловік був у стані алкогольного сп'яніння, а також "своїми діями провокував правоохоронців". 

"Вони (правоохоронці - Ред.) не знали його справжніх мотивів та мету його дій, а з урахуванням оперативної інформації про можливі теракти, наявності у протестувальників вибухових речовин, зброї сприймали його як реальну загрозу життю і здоров'ю як співробітників, так і самих учасників протесту", - каже Носкевич.

За його словами, силовики діяли у межах інструкцій. Крім того, у "співробітників правоохоронних органів в тих умовах було право використовувати нелетальну зброю для запобігання більш тяжких наслідків, що відповідає чинному законодавству".

Нагадаємо, акції протесту в Білорусі почалися після виборів президента, які відбулися 9 серпня 2020 року. Після оприлюднення даних перших екзит-полів, білоруси вийшли на акції протестів у багатьох містах країни. Вони переконані, що Олександр Лукашенко сфальсифікував їхні результати на свою користь. Почалися масові протести. Досі силовики жорстоко розганяють людей, застосовують силу, масово арештовують.

10 серпня ЦВК Білорусі оприлюднила результати виборів. Лукашенко переміг з результатом 80,23%. Його головна опонентка Світлана Тихановська отримала 9,9% голосів. 23 вересня у Палаці незалежності в Мінську потай провели інавгурацію Олександра Лукашенка — він "офіційно обійняв посаду президента Білорусі". Утім, багато країн світу це не визнають, вимагають перевиборів у країні та запровадили санкції проти самого Лукашенка і його найближчого оточення. Не визнає результатів президентських виборів у Білорусі й Україна.

Відео Новини світу: у Білорусі затримали 20 лижників за "участь" у мітингу

Зо 20 лижників за начебто участь у несанкціонованому мітингу затримали в Білорусі. Кадри затримання тамтешні силовики виклали у своєму телеграм-каналі. На їхнє переконання, під виглядом катання на лижах група людей влаштувала протест із біло-червоно-білою символікою – її використання у Білорусі переслідується. Загалом, упродовж вихідних затримали близько півсотні людей – протести проти режиму Лукашенка тривають від серпня.  

Новини світу: у Білорусі затримали 20 лижників за "участь" у мітингу
ТСН. Ранок
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Тетяна Курпіта
Джерело матеріала
loader
loader