Україна подала дев'ятий позов проти Росії до ЄСПЛ: одним з епізодів є замах на вбивство Навального
Україна подала дев'ятий позов проти Росії до ЄСПЛ: одним з епізодів є замах на вбивство Навального

Україна подала дев'ятий позов проти Росії до ЄСПЛ: одним з епізодів є замах на вбивство Навального

Україна подала новий позов проти Російської Федерації доЄвропейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Він стосується адміністративної практики Москви щодо усунення опонентів.

Про це повідомив заступник міністра юстиції і уповноважений з питань ЄСПЛ в Мін'юсті Іван Ліщина.

"19 лютого 2021 уряд України подав нову міждержавну заяву проти Росії. Це дев'ята заява, подана Україною проти Російської Федерації. Її було зареєстровано під номером 10691/21", - написав він.

За його словами, заява стосується тверджень уряду України про адміністративну практику Росії, яка вдається до цілеспрямованих операцій щодо вбивства опонентів Російської Федерації як всередині країни, так і за кордоном.

Цю інформацію підтвердили і у пресслужбі ЄСПЛ, передає "Європейська правда".

"Уряд України подав нову заяву до Європейського суду з прав людини проти Російської Федерації. Справа стосується тверджень українського уряду про триваючу адміністративну практику Російської Федерації, яка полягає у цілеспрямованих вбивствах тих, кого вважають опонентами РФ, на території Росії та інших держав", - повідомили у Страсбурзі.

Видання з’ясувало, що одним з епізодів, який фігурує у звинуваченнях, є замах на вбивство одного з лідерів російської опозиції Олексія Навального з використанням нервово-паралітичної речовини "Новачок", що є у розпорядженні лише російських спецслужб.

Інформацію про те, що скарга України стосується Навального,  підтвердив також і Ліщина, пояснивши, що українська скарга не стверджує, що це вбивство якимось чином стосується України.

"Немає обов’язку країнам обґрунтовувати наш зв’язок зі скаргою, наша держава просто повідомляє про системне порушення прав людини іншою державою, а саме Російською Федерацією", - заявив він.

Присутність Навального у переліку жертв нападів офіційної влади РФ, втім, робить українську скаргу відповідною вимогам ЄСПЛ щодо строків давності.

У скарзі фігурують також вбивства, скоєні на території України.

"Йдеться про системні вбивства тих, кого вважають ворогами Росії, як-то співробітників військової розвідки та СБУ, яких вбили в Києві та Маріуполі", - пояснив Ліщина. 

У Страсбурзі уточнюють, що у позові йдеться також про вбивства за межами країн Ради Європи.

"Український уряд також заявляє про адміністративну практику Російської Федерації у нерозслідуванні цих вбивств та умисному проведенні операцій приховування, спрямованих на розчарування в зусиллях із пошуку відповідальних осіб", - пояснили в ЄСПЛ.

Як повідомлялося, Європейський суд з прав людини вимагає негайно звільнити Олексія Навального, але в Росії заявили, що це неможливо. Зокрема, прессекретарка російського МЗС Марія Захарова заявила, що відомство розглядає рішення ЄСПЛ "як ще один елемент в кампанії тиску на нашу країну, як елемент втручання у внутрішні справи нашої країни".

Відео Отримати компенсацію: удова колишнього ефесбівця позивається до ЄСПЛ проти Росії

Покарати Кремль бодай грошима. Удова колишнього ефесбівця Олександра Литвиненка, Марина, позивається до Європейського суду з прав людини проти Росії - аби та сплатила компенсацію за вбивство її чоловіка. Олександр Литвиненко загинув у Лондоні у 2006-му після отруєння радіоактивним полонієм. Безпосередніми виконавцями вбивства у Британії визнали колишнього працівника російських спецслужб Андрія Лугового і бізнесмена Дмитра Ковтуна, які діяли, ймовірно, з відома Путіна. Позов проти Росії Марина Литвиненко подала ще 2016-го, утім, нині доповнила його вимогою від Москви сплатити 3,5 мільйони євро компенсації.

Отримати компенсацію: удова колишнього ефесбівця позивається до ЄСПЛ проти Росії
ТСН. 12:00
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Олена Вус
Джерело матеріала
loader
loader