Найбільший резервний фонд світу попередив про формування "бульбашки" на ринку
Найбільший резервний фонд світу попередив про формування "бульбашки" на ринку

Найбільший резервний фонд світу попередив про формування "бульбашки" на ринку

На думку глави норвезького Пенсійного фонду ринок соціально-відповідальних інвестицій має довгостроковий потенціал / Ілюстрація REUTERS

Норвезький Пенсійний фонд, що є найбільшим резервним фондом планети, попередив про формування нового "міхура" на світовому фінансовому ринку.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на заяву голови Фонду Nicolai Tangen.

На його думку, ситуація з попитом на соціально відповідальні інвестиції в компанії, що відповідають нормам ESG (environmental, social and governance), нагадує обставини, які передували появі «міхура доткомів», що виник у другій половині 1990-х — початку 2000-х. Тоді різко зріс інтерес до вкладень в акції з'явилися всюди інтернет-компаній, що завершилося ринковим обвалом і розоренням багатьох інвесторів.

Як пише видання, за словами Голови Фонду, після того, як «бульбашка доткомів» лопнула і котирування технологічних компаній впали, сектор продовжив розвиватися. Зараз пережили кризу компанії коштують більше, ніж на піку 20 років тому. 

На думку глави норвезького Пенсійного фонду, як і у випадку з технологічними компаніями, ринок соціально-відповідальних інвестицій в короткостроковій перспективі може чекати обвал. Однак у довгостроковій перспективі вони мають значний потенціал.

Відмова фонду від інвестицій

У січні 2021 року Норвезький Пенсійний фонд почав відмовлятися від негативно впливають на екологію інвестицій в нафту і газ три роки тому. Завдання організації - збільшити вкладення у відновлювані джерела енергії. Їх частка у фонді, обсяг якого становить 1,3 трильйона доларів, повинна досягти приблизно 1 відсотка.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Олена Коваленко

Теги за темою
криза
Джерело матеріала
loader
loader