США визнали причетність принца Саудівської Аравії до вбивства Хашоггі, однак вирішили не карати його
США визнали причетність принца Саудівської Аравії до вбивства Хашоггі, однак вирішили не карати його

США визнали причетність принца Саудівської Аравії до вбивства Хашоггі, однак вирішили не карати його

Спадковий принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман у 2018 році схвалив спецоперацію із захоплення та вбивства журналіста Washington Post Джамаля Хашоггі.

Про це із посиланням на опилюднений в п'ятницю, 26 лютого, розсекречений звіт Управління американської розвідки пише CNBC.

У документі зазначається, що "від 2017 року спадковий принц мав абсолютний контроль над організаціями безпеки та розвідки Королівства, отож малоймовірно, що саудівські чиновники провели подібну операцію без його дозволу".

У зв'язку із цим США ввели санкції проти колишнього керівника розвідки Саудівської Аравії Ахмада Хасана Мохаммеда аль-Асірі, якого вважають керівником змови, а також членів силової структури, відомої як "Сили швидкого реагування", яка відповідає за безпеку Мухаммеда бін Салмана.

Окрім того, держсекретар США Ентоні Блінкен запровадив візові обмеження щодо 76 громадян Саудівської Аравії, які "як вважається, причетні до загроз, переслідування та вбивств іноземних дисидентів, зокрема Хашоггі".

У Держдепі відмовилися назвати імена осіб, яких торкнулися санкції, посилаючись на конфіденційність. Однак журналісти The New York Times дізналися про те, що адміністрація Джо Байдена не планує карати самого спадкового принца. Білий дім вирішив, що такі дії матимуть занадто серйозні наслідки для співпраці США зі Саудівською Аравією у сферах боротьби з тероризмом та протистоянні загрозам Ірану.

Блінкен заявив, що обмеження є частиною нової "заборони Хашоггі", яка забороняє візи для людей, що діють від імені іноземного уряду, які, як вважають, брали участь у "серйозній екстериторіальній контрдисидентській діяльності".

На запитання, чому спадковий принц не був серед тих, кому загрожує покарання, Блінкен підкреслив важливість інтересів США у тому, щоби запобігти розриву відносин із Саудівською Аравією.

"Отже, те, що ми зробили, насправді полягає не в розриві відносин, а в калібруванні, щоби більше відповідати нашим інтересам і нашим цінностям", - сказав Блінкен журналістам на прес-конференції.

У п'ятничній заяві уряд Саудівської Аравії відхилив висновки звіту, заявивши, що вони містять помилкову інформацію. 

Як повідомлялося, 59-річного Хашоггі вбили 2 жовтня 2018 року у Генконсульстві Саудівської Аравії в Стамбулі, коли той пішов туди, щоби забрати необхідні для майбутнього весілля документи. Його наречену до відомства не впустили і через п'ять годин очікування їй повідомили, що журналіст вже пішов з консульства.

Зникнення журналіста Джамаля Хашоггі_4
Зникнення журналіста Джамаля Хашоггі

У Хашоггі були давні зв'язки з королівською родиною Саудівської Аравії, але він критично писав про нинішній уряд і спадкового принца Мухаммеда бін Салмана.

Після декількох тижнів заперечень і під потужним тиском країн Заходу, влада Саудівської Аравії все ж визнала, що журналіст загинув в їхньому консульстві. Було встановлено та затримано 18 підозрюваних у його вбивстві.

Згодом наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман Аль Сауд визнав, що несе відповідальність за вбивство журналіста Джемаля Хашоггі, бо воно сталося в період його управління державою. Однак він заявив, що про злочин не знав.

В минулому році у Саудівській Аравії засудили до страти п'ятьох причетних до жорстокого вбивства Джамаля Хашоггі. Окрім того, суд виніс вирок восьми особам за їхню участь у злочині, засудивши їх до ув'язнення на терміни від 7 до 20 років. 

Відео Саудівська влада обіцяє відтяти голови п’ятьом посадовцям, які розправилися з Джамалем Хашоггі

Прокуратура королівства заявила - загалом у справі заарештована 21 особа, 11 – висунуті обвинувачення. Сьогодні Ер-Ріяд озвучив іще й нову версію про те, що сталося з опозиційним автором. Мовляв, у дипустанові дисиденту ввели смертельну ін’єкцію, після чого тіло розчленували і вивезли. Де останки журналіста, королівство нібито не знає. 

Саудівська влада обіцяє відтяти голови п’ятьом посадовцям, які розправилися з Джамалем Хашоггі
ТСН. 16:45
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

 

Автор:
Оксана Сопрович
Джерело матеріала
loader
loader