Збиття Іл-76 під Луганськом: ексватажка "ЛНР" Плотницького засудили до довічного
Збиття Іл-76 під Луганськом: ексватажка "ЛНР" Плотницького засудили до довічного

Збиття Іл-76 під Луганськом: ексватажка "ЛНР" Плотницького засудили до довічного

Красногвардійський районний суд Дніпра засудив екс-ватажка самопроголошеної терористичної "ЛНР" Ігоря Плотницького та ще двох командирів бойовиків Андрія Патрушева та Олександра Гурєєва до довічного ув'язнення. Щоправда, заочно.

Йдеться про справу щодо збиття українського літака Іл-76 під Луганськом у червні 2014 року. Про це повідомили у прес-службі Дніпропетровської обласної прокуратури, передає УНІАН.

"Ігоря Плотницького, Андрія Патрушева та Олександра Гурєєва, обвинувачених у збитті літака Іл-76 з 40 військовослужбовцями ЗСУ та 9 членами екіпажу, засуджено до довічного ув’язнення", – підтвердили у прокуратурі.

Крім того, суд задовольнив позов 39 потерпілих про відшкодування моральних збитків у розмірі 500 тисяч гривень кожному. Виплачувати моральну шкоду мають засуджені. Про це сповістив адвокат родичів загиблих в авіатрощі Віталій Погосян.

Зауважимо, що Ігор Плотницький на момент скоєння злочину був командиром НЗФ "Зоря", Патрушев – його заступником, а Гурєєв очолював НЗФ "Витязь". Усіх трьох було засуджено заочно за ст.258 КК України (теракт). Суд визнав їх причетними до смерті 40 десантників і 9 членів екіпажу Іл-76 поблизу Луганського аеропорту.

У суді ця справа перебувала понад пʼять років. Судді більше місяця були в нарадчій кімнаті. Текст вироку складає понад 100 сторінок. Оголошували його 15-16 березня з перервами – загалом на це пішло 8 годин.

Довідково: Трагедія сталася 14 червня 2014 року – тоді при заході на Луганське летовище військово-транспортний літак Іл-76 Повітряних Сил ЗСУ збили з ПЗРК "Ігла-2". Згодом слідство кваліфікувало цю справу як терористичний акт. На борту перебували 40 десантників та 9 членів екіпажу. Ніхто з них не вижив. 

Джерело матеріала
loader
loader