У США провели успішні випробування ракети для польоту на Місяць
У США провели успішні випробування ракети для польоту на Місяць

У США провели успішні випробування ракети для польоту на Місяць

NASA випробувало двигуни на ракеті / скріншот
NASA випробувало двигуни на ракеті / скріншот

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) успішно випробувало двигуни на ракеті Space Launch System (SLS) для місій американських астронавтів на Місяць у 2024 році в рамках проекту «Артеміда».

Про це пише Reuters.

Випробування центрального блоку ракети проводили взимку. При цьому їх довелося завершити раніше запланованого терміну - трохи більше ніж через хвилину після запалювання двигунів, автоматика їх відключила.

Нові випробування ракети для польоту на Місяць: подробиці

Цього разу під час випробування NASA змоделювало запуск двигунів основного етапу ракети Space Launch System, закріпленої у вежі космічного центру імені Джона Стенніса в штаті Міссісіпі.

Чотири двигуни пропрацювали 8 хвилин випробувань та заповнили все навколо хмарами білого диму. Після відключення співробітники NASA зааплодували в прямому ефірі.

Аерокосмічні фірми вважають, що управління провело успішне випробування двигунів ракети, побудованої для місії компанією Boeing.

🚀 Today, the @NASA_SLS core stage that will power our @NASAArtemis I mission to the Moon successfully completed its Green Run hot fire test. If data looks good, its next stop is @NASAKennedy to be assembled with the other rocket elements. Here’s a recap: https://t.co/QpYSIQq4oxpic.twitter.com/aLmEkS9pbA

— NASA (@NASA) March 18, 2021

Політ на місяць: програма «Артеміда»

  • Навесні 2019 року NASA анонсувало проект місячної програми «Артеміда», яка складатиметься з трьох етапів. Перший – передбачає безпілотний політ встановленого на ракету SLS корабля Orion навколо Місяця та його повернення на Землю. Другий – обліт природного супутника Землі з екіпажем на борту. На третьому етапі місії NASA розраховує здійснити висадку астронавтів на Місяць у 2024 році, а потім відправити їх до Марса орієнтовно в середині 2030-х років. 
  • У разі успішної реалізації програми це буде друга місячна прогулянка через півстоліття (астронавт Харрісон Шмітт пробув на Місяці 75 годин 1 хвилину в 1972 році).
  • Однак програма «Артеміда» відстає від графіку на три роки та перевищує запланований бюджет майже на 3 мільярди доларів.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Катерина Шварц

Теги за темою
Космос NASA
Джерело матеріала
loader
loader