2 травня українці відзначатимуть Великдень, а разом з ним зустрінуть закінчення посту і, звичайно ж, порадіють пасхам на столі. Смак покупної паски ніколи не зрівняється з домашнім. Щоб зробити випічку ніжною і повітряною, потрібно замісити гарне тісто з правильним співвідношенням інгредієнтів. Паску можна приготувати на сухих і живих дріжджах, або без дріжджів. Випікаються паски 40 хвилин при температурі 180 градусів.
Тісто для паски на живих дріжджах
- Свіжі дріжджі - 60 г.
- Пшеничне борошно - 700 г.
- Курячі яйця - 3 г.
- Молоко - 300 г.
- Вершкове масло - 100 г.
- Цукор - 1 ст.
- Ванілін -5 г.
- Родзинки - 100 г.
- Курага - 100 г.
- Сіль - щіпка.
Родзинки і курагу залити гарячою водою для набухання. Залишити на 15 хвилин. Пресовані дріжджі заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. Розтерти дріжджі виделкою, змішати з теплим молоком і столовою ложкою цукру. Поставити миску з цією сумішшю на 15 хвилин в тепле місце. Через 15 хвилин на поверхні дріжджової суміші повинна з'явитися пінка.
Яйця збити з рештою цукру, сіллю і ваніліном. Влити розтоплене і охолоджене до кімнатної температури вершкове масло, перемішати. Додати активовану дріжджову суміш і знову перемішати. Частинами всипати борошно і перемішувати тісто, потім всипати подрібнені курагу і родзинки.
Коли тісто загусне, перекласти на посипану борошном поверхню і вимісити його. Покласти в миску, накрити рушником і залишити на 1.5 години. Через зазначений час тісто обминаємо, залишаємо ще на 1 годину. Після цього воно готове до роботи.
Тісто для паски бездріжджове
- Борошно - 300-350 г.
- Кефір - 300 мл.
- Вершкове масло - 100 г.
- Цукор - 150 г.
- Сода - 1 ч. ложка соди (або 4 ч.л. розпушувача).
- Родзинки - 100 г.
- Цедра з одного лимона.
- Ванільний цукор - 1 пакетик.
Родзинки промити, обсушити і присипати борошном. Борошно для тіста просіяти 3 рази. Цедру лимона натерти на дрібній тертці. Кефір з'єднати з содою і залишити на 3 хвилини. Якщо ви використовуєте розпушувач замість соди, його потрібно змішати з борошном.
Масло розтопити, додати до нього цедру, цукор і ванільний цукор. Додати кефір з содою. Всипати в суміш борошно і родзинки і розмішати ложкою. Після цього тісто готове до роботи. Під час запікання воно піднімається в два рази.
Тісто для паски на сухих дріжджах
- Молоко - 250 г.
- Сухі дріжджі - 5 г.
- Пшеничне борошно - 600 г.
- Курячі яйця - 3 шт.
- Вершкове масло - 60 г.
- Цукор - 200 г.
- Ванільний цукор - 20 г.
- Родзинки - 100 г.
- Рослинна олія - 50 мл.
- Сіль - щіпка.
Для опари в тепле молоко додати столову ложку цукру, 2 ложки борошна і дріжджі. Перемішати, накрити плівкою і залишити на 30 хвилин в теплому місці. Білки яєць відокремити від жовтків. Збити жовтки з цукром, що залишився, і ванільним цукром. Окремо збити білки з дрібкою солі до стійкої піни.
В опару додати збиті жовтки, олію, розтоплене вершкове масло, білки і борошно, добре перемішати. Прибрати тісто в тепле місце на 2 години. родзинки залити окропом на 30 хвилин. Після цього тісто можна випікати. Заповнювати ним формочки потрібно на 2/3.
Читайте також інші рецепти:
- Салати на Великдень: рецепти найсмачніших закусок на святковий стіл
- Страви на Великдень: що подати на стіл до світлого свята
- Смачна сирна паска: як приготувати святкові ласощі
- Помадка для Великодня - як приготувати ідеальне покриття для здоби
Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram
Автор: Катерина Пулатова