Лукашенко підписав декрет про перехід влади в Білорусі на випадок його смерті
Лукашенко підписав декрет про перехід влади в Білорусі на випадок його смерті

Лукашенко підписав декрет про перехід влади в Білорусі на випадок його смерті

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав декрет, згідно з яким у разі його насильницької смерті влада в країні перейде до Ради безпеки на чолі з прем`єр-міністром.

Про це повідомляє пресслужба Лукашенка.

Документом передбачається, що у випадку загибелі Лукашенка "внаслідок замаху, здійснення акту тероризму, зовнішньої агресії, інших насильницьких дій" на території країни має бути негайно введений надзвичайний або воєнний стан, а заходи щодо їх забезпечення визначатиме Рада безпеки.

"Рішення Ради безпеки є обов`язковими для всіх і підлягають безумовному виконанню. Основним питанням буде питання проведення виборів. Рада Безпеки з участю губернаторів ухвалить рішення про їх проведення", - йдеться в документі.

Нагадаємо, Лукашенко заявив, що на нього і його синів готувався замах, в організації якого брали участь іноземні спецслужби. У КДБ Білорусі уточнили, що змовники планували збройний заколот, насильницьке захоплення влади і вбивство президента, а також членів його родини. 

Про запобігання "військового перевороту" в Білорусі 17 квітня заявила ФСБ Росії. Російське силове відомство стверджувало, що філолог і політолог Олександр Федута та адвокат Юрій Зенкович, затримані в Москві 13 і 14 квітня, мали намір повалити в Білорусі конституційний лад, а також "фізично усунути" Лукашенка.

В білоруській опозиції інформацію про спробу путчу назвали провокацією спецслужб.

Автор:
Лінда Хурані
Джерело матеріала
loader
loader