Музей шейха Заїда: В ОАЕ планують створити грандіозний культурний центр
Музей шейха Заїда: В ОАЕ планують створити грандіозний культурний центр

Музей шейха Заїда: В ОАЕ планують створити грандіозний культурний центр

Після відкриття Лувру в Абу-Дабі в 2017 році в ОАЕ продовжують втілювати грандіозні культурні ініціативи. Новим мистецьким мегапроєктом стане Національний музей шейха Заїда. Про це повідомляє видання The Art Newspaper.

Музей відкриється у будівлі, яку спроектувало британське архітектурне бюро Foster + Partners. Завдяки п'яти висотним конструкціям зі скла, своєю формою архітектурний комплекс нагадує пір'я на крилах сокола. В музеї вже призначений директор — у 2019 році ним став австралійській археолог Пітер Магі.

На початку 2021 року до команди приєдналися еміратські музейні спеціалісти. Серед них  Елені Вассіліка, директорка з питань колекцій та кураторської роботи, яка раніше очолювала Єгипетський музей в Туріні.

Зараз будівництво вже йде над рівнем землі. За словами Магі, активно планується наповнення шести поверхів музею. Архітектор розповів виданню The Art Newspaper, що нижній поверх музею буде присвячений життю та політичній діяльності шейха Заїда ібн Султана аль-Нахайяна (1918-2004), який об'єднав сім еміратів в ОАЕ й у 1971 році став першим президентом країни.

Музей шейха Заїда: В ОАЕ планують створити грандіозний культурний центр (фото 1)
Музей шейха Заїда: В ОАЕ планують створити грандіозний культурний центр (фото 2)

Основна частина експозиції, де будуть активно використовуватися цифрові технології, розповість про історію регіону. Директор також повідомив, що новий музей притримується багатопланового підходу і "розглядає також можливість оренди експонатів із великих колекцій". Наприклад, з Британського музею, із яким Національний музей шейха Заїда співпрацює з 2009 року. Згідно з умовами, музей в Абу-Дабі зможе за плату отримувати об'єкти з лондонського музею у тимчасове користування. Заразом одна з галерей Британського музею буде перейменована на честь шейха.

В ОАЕ сподіваються, що Музей шейха Заїда стане не лише національною пам'яткою і туристичним місцем, а також буде виконувати функції архіву, бібліотеки та дослідницького центру.

Офіційна дата відкриття нового мистецько-культурного центру в Абу-Дабі поки не повідомляється.

 

Дивіться також:

Рассказываем о выставке Питера Фишли в историческом здании Fondazione Prada в Венеции.

Самые фотогеничные места Дубая: один город — множество образов.

ОАЕ
музеї
Джерело матеріала
loader
loader