НАТО засуджує інцидент у Мінську та закликає негайно звільнити Протасевича і Сапегу
НАТО засуджує інцидент у Мінську та закликає негайно звільнити Протасевича і Сапегу

НАТО засуджує інцидент у Мінську та закликає негайно звільнити Протасевича і Сапегу

26 травня стало відомо, що Рада НАТО рішуче засуджує інцидент з примусовою посадкою літака в Мінську.

Про це йдеться в заяві НАТО, поширеній у Брюсселі за підсумками засідання послів країн Альянсу щодо інциденту в Білорусії.

Також Рада НАТО підтримує проведення термінового незалежного розслідування інциденту в Мінську і прийняті країнами заходи щодо Білорусі. Рада Північноатлантичного Альянсу закликає владу Білорусі негайно звільнити Романа Протасевича і Софію Сапегу.

У заяві зазначають, що затримання Протасевича "є образою принципів політичного інакомислення і свободи преси":

"Білорусь повинна негайно і беззастережно звільнити Протасевича і Сапегу. Союзники по НАТО закликають Білорусь поважати основні права і свободи людини і дотримуватися заснований на правилах міжнародний порядок", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

  • У Мінську посадили літак Афіни-Вільнюс компанії Ryanair, на борту якого перебував опозиційний білоруський журналіст і блогер Роман Протасевич. Опозиціонера відразу ж затримали.
  • Пасажири розповіли про реакцію Протасевича на посадку в Мінську. За словами очевидців, дізнавшись про посадку в Мінську Протасевич запанікував. 
  • Імовірно, у розмові з бортпровідником рейсу Протасевич просив не приземлятися в Мінську. Протасевич сказав бортпровіднику: "Не робіть цього, вони вб'ють мене. Я біженець". 
  • Саміт ЄС ухвалив рішення заборонити білоруським авіакомпаніям польоти до Євросоюзу.
  • У Білорусі здивовані рішенням України припинити авіасполучення: Мінськ направив Києву ноту.
  • Розшифрування переговорів перехопленого рейсу: на ТБ замінили слова диспетчера мінського аеропорту на слова пілота Ryanair. 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

 

Автор:
Яна Коваль
Джерело матеріала
loader
loader