Глава Європарламенту підтримав вступ балканських країн до ЄС
Глава Європарламенту підтримав вступ балканських країн до ЄС

Глава Європарламенту підтримав вступ балканських країн до ЄС

Давид Сассолі бачить країни із Західних Балканів у складі ЄС / фото REUTERS

Голова Європейського парламенту Давид-Марія Сассолі підтримує вступ до Європейського союзу західно-балканських країн.

За його словами, таке розширення ЄС може стати "позитивним проектом для миру і добробуту", пише DW з посиланням на видання медіаконцерну Funke Mediengruppe.

Сассолі вважає, що включення держав, розташованих на Західних Балканах, до складу союзу "може стати вкрай вигідним як власне для регіону, так і для Європи загалом, оскільки сприятиме стабільності, процвітанню та миру на континенті".

До Західних Балканів зараховують Сербію і Чорногорію, з якими Брюссель уже веде відповідні переговори, а також Албанію і Північну Македонію, що офіційно вважаються кандидатами на вступ до ЄС. До регіону також належать Боснія-Герцеговина і Косово, які розглядаються як потенційні кандидати.

Глава Європарламенту також підкреслив, що як скоро країни зможуть приєднатися до ЄС, залежить від успішності виконання необхідних критеріїв у кожній з цих країн, де "ще мають бути завершені реформи".

При цьому раніше, у 2019 році, Франція, Нідерланди та Данія вже блокували рішення ЄС про початок переговорів щодо вступу до ЄС Північної Македонії та Албанії, посилаючись на відсутність прогресу у сфері реформ у цих країнах. Наприкінці 2020-го підписання важливого документа на європейському рівні, що сприяв би інтеграції західнобалканських країн, блокували Чехія і Словаччина. Різко проти переговорів з Північною Македонією своєю чергою виступає Болгарія.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • "Кроки до членства нереальні": кандидатка в канцлери Німеччини не бачить Україну в НАТО
  • У МЗС розповіли, які країни визнають український паперовий COVID-сертифікат (відео)
  • Євросоюз закриває своє небо для білоруських авіакомпаній

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Катерина Комолова

Теги за темою
Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader