У Харкові встановили основну причину й джерелоспалаху кишкової інфекції, внаслідок якого постраждали 90 відвідувачів двох ресторанів.
Як повідомили у Держпродспоживслужбі за підсумками позапланової перевірки, фахівці назвали основною причиною спалаху недотримання санітарно-гігієнічного режиму закладами харчування, які мали спільну кухню. Джерелом вважають хворого працівника.
Вказується, що два ресторани наразі тимчасово закриті, одному з них надіслано вимогу вилучити з обігу продукти, що несуть загрозу здоров’ю та життю людини.
У відомстві також назвали порушення гігієнічних вимог, які виявили під час перевірки:
- сумісне зберігання сировини та готових харчових продуктів;
- порушення температурно-вологісного режиму зберігання (відсутні гігрометри, термометри, психрометри і, відповідно, їх повірка);
- відсутнє маркування на мішках з сировиною (рис), відповідно, не можна встановити термін придатності до можливого споживання;
- столи та інше технологічне обладнання потребують миття та дезінфекції (одна кухня та холодильні потужності для обох фізичних осіб-підприємців).
Масове отруєння у Харкові: подробиці
Про масове отруєння у Харкові стало відомо 17 червня. За останніми даними, постраждали 90 осіб, у тому числі 19 дітей.
Два ресторани однієї мережі ("Якіторія" та "Мафія") закрили на перевірку.
Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил).
У мережі ресторанів, де отруїлися люди, заявили, що готові компенсувати витрати клієнтів на лікування.
Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram
Автор: Юрій Годован