На Гаїті оголосили воєнний стан після вбивства президента країни
На Гаїті оголосили воєнний стан після вбивства президента країни

На Гаїті оголосили воєнний стан після вбивства президента країни

Таке рішення прийняла Рада міністрів.

Президента Гаїті Жовенеля Моїза застрелили проти ночі 7 липня 2021 року на момент озброєного нападу на його резиденцію. У країні оголосили воєнний стан.

Про це 7 липня повідомив в.о. прем'єр-міністра Гаїті Жозеф Клод.

"За підсумками екстреного засідання Ради міністрів ми вирішили оголосити військовий стан на території всієї країни", - сказав він в ефірі державного телебачення.

Нагадаємо, що в жовтні 2018 року Жовенеля Моїза вже намагалися вбити. Тоді стрілянина сталася під час церемонії з нагоди 212-ї річниці смерті засновника країни Жана-Жака Дессалінеса. Невідомі відкрили вогонь, коли Моіз покладав квіти на честь "батька нації". Президент Гаїті тоді не постраждав, але поранення отримали принаймні два його охоронці, у тому числі один з керівників охорони.

Моіз очолював країну від лютого 2017 року. Гаїтянський бізнесмен був оголошений офіційним переможцем листопадових виборів 3 січня після того, як виборчий суд виключив заяви про масові фальсифікації на виборах. Він отримав 55,6% голосів, а найближчий суперник Джуд Селестін отримав 19,5%. Тоді у столиці Гаїті Порт-о-Пренс відбулися перестрілки: противники новообраного президента Жовенеля Моіза заявили, що вони ніколи не визнають його перемоги на виборах.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Джерело матеріала
loader
loader