У Молдові стартували дострокові парламентські вибори: вже проголосували півмільйона виборців
У Молдові стартували дострокові парламентські вибори: вже проголосували півмільйона виборців

У Молдові стартували дострокові парламентські вибори: вже проголосували півмільйона виборців

У виборчих перегонах беруть участь 20 партій.

Сьогодні, 11 липня, в Молдові розпочалися дострокові парламентські вибори. О 7:00 ранку за місцевим часом відчинилися 2 тис. виборчих дільниць на всій території країни. Окрім цього 150 дільниць відчиняться у 36 країнах світу для закордонного голосування. У виборчих перегонах беруть участь 20 партій, два блоки і один незалежний кандидат.

Згідно з даними ЦВК Молдови, станом на 11:00 за місцевим часом явка на виборах перевищила 17%. На дострокових парламентських виборах проголосували вже понад півмільйона виборців.

Як пише Newsmaker, основна боротьба розгортається між виборчим блоком "Комуністи і соціалісти", лідерами якого є екс-президенти Ігор Додон і Володимир Воронін, і партією "Дія і солідарність", яку очолювала Майя Санду до того моменту, поки не була обрана президентом.

Саме вона призначила дострокові вибори до парламенту  у квітні, пише ВВС Україна. Цьому передувала тривала боротьба між нею та парламентом, в якому домінували прибічники екс-президента країни Ігоря Додона.

Врешті Конституційний суд Молдови визнав конституційним розпуск парламенту і неконституційним – надзвичайний стан, який тоді оголосили прихильники Додона в парламенті, аби не допустити проведення дострокових виборів.

За винятком партії Санду, всі інші лідери виборчих перегонів мають зв'язки з російськими політиками.

Нарпиклад, Ігор Додон має пряму підтримку Володимира Путіна, а партія Ілана Шора – колишнього мера міста Оргіїв, який з 2020 року перебуває у міжнародному розшуку – неодноразово голосувала спільно з соціалістами і підтримувала їх у боротьбі з Санду.

Нагадаємо, колишній президент Молдови (2016-2020), лідер "Партії соціалістів" Ігор Додон лякає країну масовими протестами і дестабілізацією у разі перемоги на парламентських виборах 11 червня партії чинної президентки Маї Санду.

Джерело матеріала
loader
loader