"США і Німеччина підвищують апетити РФ": Зеркаль про політичну домовленість щодо "Північного потоку-2"
"США і Німеччина підвищують апетити РФ": Зеркаль про політичну домовленість щодо "Північного потоку-2"

"США і Німеччина підвищують апетити РФ": Зеркаль про політичну домовленість щодо "Північного потоку-2"

Говорити про намір ввести проти РФ санкції у разі використання Росією газу в якості політичної зброї – некоректно, оскільки вона вже це робить. Таку думку висловила радник міністра енергетики України Лана Зеркаль в інтерв'ю "Радіо НВ".

Коментуючи вчорашню спільну заяву Німеччини та США щодо "Північного потоку-2", вона відзначила, що йдеться не про угоду, а про політичну домовленість, яка не є юридично зобов'язуючим документом.

Зеркаль зауважила: "Є речі, які треба сприйняти і зрозуміти, що з них можна зробити для того, щоб отримати якісь добрі новини або якісь позитивні дії. І тому ми маємо виходити з того, що це вже факт, жити з цим фактом і зрозуміти, як його використати в наших інтересах". 

І наголосила, що українській стороні документ мали надати для ознайомленні за три години до публікації.

Зеркаль розповіла, що була присутньою на одній з зустрічей радника Держдепу США Дерека Шолле в ході його візиту в Київ. Українська сторона в ході зустрічі висловила думку, що Європа стає заручницею "Газпрому".

Зеркаль заявила: "Ціни, які зараз тримає "Газпром" на газ в Європі, пов'язані саме з політикою, ціль якої – змусити Європу запустити "Північний потік-2" без застосування європейського законодавства".

Вона додала, що Росія "вже застосовує газ як інструмент впливу і політичну зброю".

"Говорити про те, що у разі, якщо "Газпром" або Росія буде використовувати газ як зброю, США і Німеччина будуть вимушені застосувати санкції як мінімум некоректно, тому що це вже існуюча ситуація", – підкреслила вона.

На думку Зеркаль, недавня стаття президента РФ Володимира Путіна про Україну "є фактично претензією на територію України".

Радниця міністра наголосила: "Саме США і Німеччина мають усвідомлювати, наскільки вони підвищують апетити Росії, надаючи їй можливість постачати газ в Європу без обмежень і без застосування законодавства ЄС до всіх російських газогонів".

Теги за темою
Україна Німеччина Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader