Литва закликала надати Україні ПДЧ в НАТО як компенсацію за "Північний потік-2"
Литва закликала надати Україні ПДЧ в НАТО як компенсацію за "Північний потік-2"

Литва закликала надати Україні ПДЧ в НАТО як компенсацію за "Північний потік-2"

Литовський міністр вважає, що країни Заходу ще мають важелі, аби домогтися для України вигоди від завершення небажаного російського проєкту.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс назвав помилкою угоду США і Німеччини щодо російського газопроводу "Північний потік-2". Однак він вважає, що виправити такі дії можна завдяки виведенню військ РФ з України або наданням країні ПДЧ в НАТО.

Про це він заявив 22 липня, коментуючи угоду між США та Німеччиною щодо "Північного потоку-2", передає The Baltic Times.

"Я вважаю, що це (будівництво Північного потоку-2". - Ред) помилка, і ця помилка буде дорого коштувати. Бачу можливості виправити цю помилку, якби Україні був запропонований план дій щодо членства в НАТО або відкриття газопроводу було б використано як важіль, щоб вимагати виведення російських військ з території України" , - сказав Ландсбергіс.

На думку очільника МЗС Литви, "Північний потік-2" - "величезна перемога" для президента РФ Володимира Путіна,  а "за цю перемогу він повинен платити справді високу ціну".

Схожої думки представники Польщі. Речник польського президента Блажей Спіхальскій наголосив, що завдяки "Північному потоку-2" Росія отримає значний вплив на європейському газовому ринку.

Нагадаємо, що Міністерство закордонних справ Німеччини опублікувало декларацію Вашингтона і Берліна за російським проєктом "Північний потік-2". Україна через це ініціює консультації з Єврокомісією і Німеччиною.

Також Меркель обговорила з Путіним "Північний потік-2" і транзит газу через Україну.

Повідомлялося, що Зеленський на зустрічі з Байденом 30 серпня в Вашингтоні обговорить російський проект "Північний потік-2" як виклик безпеки для України і Європи.

Джерело матеріала
loader
loader