У Польщі про ризики запуску "Північного потоку-2": спровокує РФ до агресії
У Польщі про ризики запуску "Північного потоку-2": спровокує РФ до агресії

У Польщі про ризики запуску "Північного потоку-2": спровокує РФ до агресії

Добудова труби призведе до зниження рівня безпеки у Європі, вважає Яблонський / REUTERS

Запуск російського газопроводу "Північний потік-2" спровокує Росію до агресивних дій.

Про це в ефірі Польське радіо заявив глава МЗС Польщі Павел Яблонський.

Дипломат назвав німецько-американську угоду "поганим рішенням".

Яблонський нагадав, що Кремль відповідає, з-поміж іншого, за початок війни в Україні, переслідування своїх опозиціонерів, вбивства незалежних журналістів тощо.

За словами дипломата, давши дозвіл на завершення робіт при будівництві газопроводу, США та Німеччина показали президенту Росії Володимиру Путіну, що всі такі заходи можуть бути ефективно здійснені. А це, на думку Яблонського, призведе до зниження рівня безпеки у Європі.

Раніше Польща та Україна опублікували спільну заяву щодо неприпустимості запуску російської труби в обхід України без застосування американських санкцій, як це передбачено німецько-американською угодою, підписаною Меркель та Байденом минулого тижня.

Водночас речник президента Польщі Блажей Спихальський назвав продовження добудови труби "перемогою Росії", і що Берлін порушив європейську солідарність щодо цього питання.

При цьому, згідно з умовами угоди, сторони обіцяють контролювати дії РФ, щоби та не використовувала "Північний потік-2" у власних політичних цілях.

Німеччина зобов'язується використовувати всі доступні засоби впливу, щоб уможливити продовження угоди з Росією про транзит газу через Україну до десяти років. Переговори щодо цього питання повинні розпочатися якомога швидше, але не пізніше ніж 1 вересня.

Крім того, Німеччина та США будуть заохочувати та підтримувати інвестиції в Зелений фонд для України щонайменше на 1 млрд. доларів США.

Північний потік-2: що відомо

Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансують проект європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-Нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Газопровід "Північний потік-2" побудований вже на 98%. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з уже наявним "Північним потоком-1".

Спорудження газопроводу призупинялося через введені США санкції проти компаній-підрядників, проте в лютому 2021 року відновилося. Nord Stream 2 AG вирішив добудувати його своїми силами.

Автор: Яна Ставська

Теги за темою
Росія Польша Німеччина Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader